МО проверява сигнала за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Поводът е сигналът за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония

Възложена е проверка във военния архив, която да установи къде точно е била дислоцирана полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия и военно гробище край Кавадарци, Северна Македония.

Военният архив трябва да установи пазят ли се съответните карти, или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза.

Резултатите се очакват в понеделник.

Това са заявили от Министерството на отбраната за БНТ. 

Поводът е сигналът за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

Припомняме, че вчера евродепутатът Ангел Джамбазки сезира ЕК и Урсула фон дер Лайен за поредна гавра с българската история в Северна Македония. Причината е - поредната гавра от съвместната ни история.

Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са били изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала близо до град Кавадарци в Северна Македония.

Двете български военни гробища се намират в района на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за вечна памет, поставени от българската държава през 1916 г.

Властите в Северна Македония не са уведомили българските институции за планираните действия по изграждането на магистрала върху парцелите на въпросните гробища. Според Женевската конвенция всяка държава има право на свои военни гробища и паметници на територията на друга страна, независимо от каузата на войната, с изключение на случаите, когато става дума за доказани от международен съд военнопрестъпници. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK