Министър Терзийски: ГД „Пожарна безопасност“ е структурата в държавата с най-висок рейтинг и доверие в обществото

Снимки: МВР

Българските пожарникари отбелязват своя професионален празник

ГДПБЗН е основна структура на МВР и гръбнакът на единната спасителна система на страната . В много социологически проучвания тя е структурата в държавата с  най-висок  рейтинг и доверие в обществото, извоювани  с много тежък  труд, с преборване на много предизвикателство, на които и днес, в този час и тази минута, колегите от  пожарната реагират. На всеки 10-12 минути през  всички канали и през телефон  112 постъпват  сигнали, на които вие сте нужни. Ежедневно всички вие, пожарникарите от столицата и страната, реагирате на хиляди сигнали, заяви в приветственото си слово министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Той благодари на пожарникарите за неуморния труд и в деня на техния празник им пожела здраве и  професионални успехи. Министър Терзийски  отдаде  почит на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг - загинали в огън  миг, превърнала се във вечност. 

Празникът бе отбелязан с официална церемония в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На него присъстваха политическото и професионално ръководство на МВР, директори на главни дирекции и дирекции от общата и специализирана администрации на МВР. За поредна година, при спазване на всички противоепидемични мерки, представители на  Светата православна българска църква отслужиха молебен за здраве, а присъстващите на празненството запалиха свещ в параклиса „Св. пророк Илия”. С поднасяне на венци и цветя на мемориала в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, гостите и служителите  почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните задължения колеги .

Общо 326 служители на дирекцията бяха наградени с отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН. Със заповед на министъра на вътрешните работи Галина Иванова-Добрева, главен юристконсулт в ГДПБЗН, бе удостоена с почетния медал на вътрешното министерство. За безукорно поведение, постигнати трайни резултати в служебната дейност и висок професионализъм при решаването на служебните задачи с почетния знак на МВР III степен бяха наградени гл. инспектор Иван Иванов, началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към РДПБЗН-Монтана, ст. инспектор Гергана Илиева, началник на група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ към РДПБЗН-Габрово и ст. инспектор Васил Димитров, началник на група „ДПК и ПД“ в 03 РСПБЗН – Пловдив. 

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение №385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.

В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK