200 роми от квартал "Изток" излязоха на протест, забранили им да се движат с каруци

Снимки: Infomreja.bg

Близо 200 роми от кюстендилския квартал "Изток" се събраха днес на протест. Причината за масовото недоволство се оказа спряното от два дни издаване на т. нар. бележки, с които собствениците на каруци в ромската махала прекарват отпадъци от града и селата.

„С тези каруци изкарваме по 20-30 лева на ден, за да изхранваме семействата си. Отидохме тази сутрин да ни издадат бележки и от Общинска охрана ни отказаха, защото имало оплаквания за кражби от ниви и зеленчукови градини. Съгласни сме - който краде, нека го хванат и да си получи заслуженото, но ние работим и с честен труд си изкарваме хляба", коментира един от протестиращите.

Всички бяха единодушни, че нарушителите и крадците трябва да бъдат наказани, но това не означава целият квартал да се слага под общ знаменател.

"Събрахме се тук, за да дойде някой и да ни даде информация. Не може да гладуваме, от два дни не сме изкарали нито лев", оплакаха се жителите на квартала пред репортер на ИНФОМРЕЖА.

Ромите обявиха, че изкарват по 7 лв. на курс с каруца. Става въпрос за извозване на отпадъци, дърва и други материали. Още преди няколко години с цел избягването на кражби общинската администрация въведе регистрация за конете и каруците, както и издаване на бележки, в които се упоменава до къде и с каква цел пътуват жителите на квартал "Изток".

"Каруцарите в ромския квартал сме 400 човека. Не могат да ни оставят без поминък", негодуваше още тълпата в квартала.

На място пристигна полицейски патрул, както и общинският съветник и зам.-председател на "Евророма" Рая Димитрова.

„Проблем в квартала няма. Единственото важно за нас е да се въведе ред. Хората по селата трябва да си съберат продукцията и да не се притесняват, че ще станат обект на кражби. Точно затова въвеждаме мерки по издаването на бележки. Трябва да се знае точно коя каруца с определен регистрационен номер отива в определено село. За това кметовете на селата трябва да знаят кой и кога влиза в населените места и защо. Не се издаваха два дни бележки, защото имаше срещи с представители на Общинска охрана и представители на селата. Ако някой иска да създава етнически предпоставки за напрежение в квартал „Изток“ , няма да се получи", заяви пред ромите Димитрова.

Тя подчерта, че Кюстендил няма да е нито Гърмен, нито Орландовци.

"Всички каруцари могат да се движат, но при определени правила. Не може всички цигани да са под общ знаменател. Престъпникът трябва да носи индивидуална, административна отговорност. Това е положението. Възможно е някой да направи престъпление и той да не е от ромски произход. Тогава обаче най-лесно е да се набеди циганина. Затова се вземат тези мерки, които са в помощ на жителите на квартала“, коментира пред екип на ИНФОМРЕЖА общинският съветник.

Тя изказа благодарност към Община Кюстендил и към Общинска охрана за оказаното пълно съдействие в разрешаването на проблема.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK