Огъня на свободата запалиха в Белица навръх Националния празник - 3-ти март

Снимки: Община Белица

Под звуците на възрожденски песни, със запалване на "Огън на свободата" и тържествена заря Белица отбеляза Националния празник - 3-ти март.

Салонът на читалището в Белица отново бе препълнен от хора, дошли, за да съпреживеят празничното тържество, посветено на "141 години свобода".

На тържеството присъстваха кметът на община Белица, Радослав Ревански, и неговата съпруга Саня Реванска, председателят на ОбС – Белица, Ахмед Ахмед, заместник-кметовете Сабит Гагъм, Красимира Мавродиева и Иглика Аврамова, секретарят на общината Иляз Дагонов, Светлин Наков - български програмист предприемач, създател на "Софтуерен университет" ООД, автор на множество книги и статии по програмиране, граждани и гости на Белица от София, Пловдив, Благоевград и населените места в общината.

Пламенно слово към жителите и гостите на Белица по-повод Националния празник на Република България поднесе кметът на общината, Радослав Ревански, който бе бурно аплодиран след родолюбивата му реч.

"Тази вечер имах удоволствието да празнуваме Националния ни празник заедно с моите съграждани от община Белица. Споделих, че трябва да бъдем благодарни на всички хора, дали живота си за свободата на нашата Родина. Всички управници имат дълг към нашите сънародници, отишли да търсят икономическа свобода в чужбина. Нека всички български граждани имаме здраве, разум, смирение и повече кураж, за да пребъдем като нация! Да живее БЪЛГАРИЯ!"

Празничната програма завърши с тържествена заря, под звуците на възрожденски песни и запалване на „Огън на свободата". И нека не забравяме какво са направили руските солдати и всички онези хора – обикновени, учени или знатни, които са дали живота си за освобождението на България, между които и 19 беличани, участвали в боевете при Шипка.

Да си представим какво би означавало за нас да оставим семействата си, децата си, живота си, любимите си, родителите си, за да отидем на сигурна гибел само защото вярваме, че борим ли се и дори да умрем незнайните за нас бъдещи хора ще живеят свободно. Да не забравяме, че ние сме свободни заради тяхната саможертва.

Поклон пред падналите за свободата на България, за да се чувстваме днес горди и свободни!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK