Покълнаха първите контейнерни фиданки по европроекта на ЮЗДП, залесяват опожарените гори в Кресна и Дупница

Снимки: ЮЗДП

Първите контейнерни фиданки от черен бор, произведени с доставената от Югозападното държавно предприятие автоматизирана поточна линия по европейски проект, вече са факт.

Топлото време през есента ускори покълването на заложените семена в пробната серия контейнери, напълнени при тестовото пускане на поточната линия, и фиданките започнаха растежа си в края на месец октомври.

В момента екипи на ЮЗДП и Горска семеконтролна станция София събират и обработват семена от множество горско-дървесни видове, които ще бъдат използвани за производството на фиданки за залесяване напролет.

До края на октомври са събрани и доставени в разсадника в с. Локорско над 2200 кг жълъди от космат дъб, благун и други видове, които са в процес на обработка срещу насекомни вредители и гъбни заболявания.

Тази седмица започват планираните залесявания по проекта върху опожарени горски територии в районите на Кресна и Дупница на обща площ от 93 декара.

Първата в страната модерна система за производство на фиданки в контейнери с капацитет над 1 милион годишно, заедно със специализираното оборудване за обработка на семена от горскодървесни видове, са закупени по проект „Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България“.

Проектът е съвместна инициатива на ЮЗДП и Горска семеконтролна станция София и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК.

Активното контейнерно производство на фиданки в ЮЗДП започва напролет. Използването на контейнерни фиданки за възобновяване на горите има редица предимства, включително ускорен растеж на фиданките, по-кратък цикъл на производство, по-добра адаптация и по-висок процент на прихващане (до 97%) спрямо залесяването с фиданки с гол корен.

Високият процент на прихващане от своя страна води както до намаляване на разходите за отглеждане и попълване на младите насаждения, така и до намаляване на броя и интензивността на намесите в горските екосистеми от мрежата Натура 2000, свързани с възобновяването на гората.

Повече за проекта може да се открие на интернет страницата https://www.lifeforhab.eu/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK