Кметът на Кресна отчете успешния си мандат

Снимки: Община Кресна

Протекоха номинации за кмет на община Кресна, кметове на кметства и общински съветници

Кметът на община Кресна, Николай Георгиев, представи отчетен доклад пред делегатите на проведената конференция на БСП - Кресна, за номинация на кмет на община Кресна, кметове на кметства и общински съветници.

Четири години община Кресна се управлява от БСП и нашите коалиционни партньори. Буквално преди дни публикувахме на нашата страница във Фейсбук "Обединени за Кресна" резултатите от проведено през юни и юли тази година мащабно социологическо проучване на територията на община Кресна, което очертава отлични предпоставки за старт на нашата нова изборна кампания, започна своето слово кметът.

Той отбеляза множество факт, случили се през мандата му и доказващи развитието на общната - сред което и работата по европроекти, подобрената инфраструктура и стандарт на живот.

Община Кресна намери верен път за развитие и стъпка по стъпка започна да се движи напред. Безвремието, което заварихме и на което беше завещан нашия роден край завърши преди четири години. Днес, въоръжени с наученото и без да губим амбицията на началото ние продължаваме напред. Горди сме с постигнатото, но не забравяме, че Кресна е загубила много време и трябва да го наваксаме с утроени усилия, отбеляза кметът.

Ние знам, можем и доказваме с действията си, че управляваме в пъти по-добре от нашите опоненти. Нашата сила е връзката с хората и както аз, така и моят екип никога няма да отстъпим от този свещен принцип, завърши словото си Георгиев.

ЦЯЛОТО ИЗЯВЛЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК (без редакция):

Отчетен доклад на кмета на община Кресна, г-н Николай Георгиев, представен пред делегатите на проведената на 26.08.2019 г. конференция на БСП Кресна за номинация на кмет на община Кресна, кметове на кметства и общински съветници.

Уважаеми съграждани,
Приятели,

Четири години община Кресна се управлява от БСП и нашите коалиционни партньори. Буквално преди дни публикувахме на нашата страница във Фейсбук "Обединени за Кресна" резултатите от проведено през юни и юли тази година мащабно социологическо проучване на територията на община Кресна, което очертава отлични предпоставки за старт на нашата нова изборна кампания.

Четири години управлявахме в тежка изолация, наложена от българското правителство не само тук, а и във всички общини на страната, управлявани от БСП. Освен, че е отвратително по своята същност, вредно по своето съдържание и противоречащо на националния интерес, поведението на управляващите дискриминира по политически признак милиони български граждани. Не само аз, а надявам се и вие добре разбирате колко е важно да се сложи край на този абсурден подход и финансирането на българските общини да започне да се структурира върху обективни и морални критерии.

На фона на казаното, не мога да не изтъкна с чувство на дълбока удовлетвореност високата оценка, която ни дават нашите съграждани за свършеното до сега. Те демонстрират завидно разбиране за реалните възможности в общинското управление и продължават да подкрепят, както го правиха от първия ден, всички позитивни инициативи на местната власт.

Благодаря за доверието !

Иска ми се непременно да споделя с вас за една драматична промяна, която се случи в изминалите четири години. Ако в началото на 2016 г. за Кресна изобщо не се споменаваше дори на регионално ниво, днес картината е напълно променена. Тя се е превърнала в стандар за гражданско поведение, към който гледат със завист и надежда хиляди български граждани от цялата страна. И да, това не е пресилено твърдение.

Нека ви попитам: Защо на 19.08.2019 г. в града ни бяха репортерите на БНТ, БТВ и Нова ТВ ? За да отразят как хората изпълняват заповедта на Директора на БАБХ ? Точно обратното, те бяха тук, защото, както техните шефове, така и свободно мислещите граждани на България очакваха от Кресна "революция". Е, революцията не се състоя, но очакването беше факт и то е плод на задружните усилия, които полага нашата общност, за да защитава принципно и отговорно своите колективни интереси. Лаская се да отбележа, че за това и аз и моят екип имаме известна роля.

Уважаеми съграждани,

Бих искал да започна своят отчет пред вас с постигнатото в областта на гражданските права и зачитането на индивидуалната свобода, чест и достойнство на всеки от жителите на община Кресна.

Както знаете, този тема заемаше водещо място в моята предизборна програма и с удовлетворение отбелязвам днес, че за целия период на моето управление в Кресна не е имало човек, който да бъде дикриминиран по какъвто и да е признак, както от мен, така и от общинската администрация. Доколкото са ни стигали силите и ресурсите, направихме всичко по силите си, за да отстояваме честта и достойнството на нашите съграждани, да пазим тяхната собственост от посегателства и да защитаваме нашите колективни интереси дори тогава, когато това означаваше директна конфронтация с властимащите. Повярвайте ми това не е лека задача, нито кауза, зад която би застанал друг кмет, а още по-малко от ГЕРБ. Вижте поведението на моите колеги в областта по такива ключови въпроси, като запазване на собствеността на водата у местните ВиК дружества или, ако предпочитате, по въпроса с разпространението на АЧС, защитата на имуществото на гражданите и сами преценете прав ли съм.

През изминалите четири години община Кресна задели максимума от своя бюджет, за да изгражда инфраструктура, да ремонтира пътища и да строи детски и спортни площадки. Нека ви кажа например, че само за изтичащата 2019 г. в Кресна са асфалтирани повече улици, отколкото в двата предишни мандата на Илиян Кръстев. Да не говорим, че изцяло с наши средства подменихме повече от 3 км водопроводна мрежа и имаме амбицията през следващия мандат да завършим изцяло подмяната й. Гарантирахме на хората питейна вода с отлични качества и на цена, която е най-ниската в България ! Направихме го без да изпадаме в зависимости от една или друга фирма, като предпочетохме да разходваме публични средства, съобразявайки се изцяло с обществения интерес. Защо го отбелязвам специално ли, защото тежката зависимост от "Аделина Стил", в която беше вкарана община Кресна от предишния кмет ни коства дефицит от близо 3 милиона лева, който и до днес покриваме, тежки и нескончаеми съдебни спорове и стриктно спазване на тежка финансова дисциплина. Сами разбирате, че това не са предпоставки за растеж и мащабно инвестиране. А колко по-различно можеше да бъде, ако бяхме наследили една нормално управлявана община, без задължения към кредитори и банки и без тежки финансови зависимост от приятелски фирми.

Често нашите опоненти се опитват да ни упрекват, че нямаме нужния капацитет, за да пишем и управляваме европейски проекти. Ето, казват те, къде са ви европейските инвестиции, къде са ви проектите ? Отговарям: За последните четири години експертите в община Кресна са подготвили и кандидатствали с проекти за повече от 10 милиона лева !, което е три пъти повече от годишния общински бюджет.

Последният подписан договор е за изпълнение на дейностите в размер на 1 169 259,00 лв. за асфалтиране на ключови улици и подмяна на съществуващи тротоарни настилки в град Кресна.

Благодарение на експертния капацитет на община Кресна, заедно с община Валандово в Република Северна Македония работим по проект "Изграждане на система за превенция и ранно предупреждение от наводнения" на стойност 386 295.21 евро.

Благодарение на нашите европейски експерти с договор от 14 март 2018 г. Кресна получи финансиране от 1 943 457,11 лева за "Ремонт на сградата и прилежащото пространство в двора на средно общообразователно училище "Св.Паисий Хилендарски". Процедурата по обжалването вече приключи и ремонтът ще стане факт още тази есен.

На 07.05.2019 г. беше подписан договор за финансиране в размер на 97 789,84 лв. между Държавен фонд земеделие и община Кресна из изграждане на ново мултифункционално игрище за групови игри и футбол с размери 20/40 м, което ще се изгради в непосредствена близост до градския стадион. Към новото спортно съоръжение е предвидена и зона за зрители с широчина 2,5 м и мобилни трибуни с 36 броя седящи места.

По проект „Съвместна система за управление на водните ресурси в дългосрочна перспектива“ община Кресна си партнира успешно с Ксанти и Александруполис в Република Гърция...

На 25.04.2019 г. се направи първата копка на нова компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстваща инфраструктура за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна. Тя възлиза на 9 368 737,16 лв. Изграждането на инсталациите ще намали финансовата тежест върху община Кресна, която в момента плаща между 2 и 3 хиляди лева на месец за складирането на зеления отпадък в регионалното депо. И това е само един от благоприятните ефекти на проекта, които ще изпитат нашите съграждани с неговото приключване.

Е, добре, не мога да изброя всички изготвени и реализирани проекти, но достатъчни ли са тези примери, за да се докаже несъстоятелността на тезата на нашите опоненти ? Въпросът, струва ми се, е риторичен !

Впрочем, на страницата на коалиция "Обединени за Кресна" писахме преди два месеца за тотално неадекватното поведение на общински съветници от опозицията, които се опитаха да бламират участието на община Кресна в последния от изброените проекти, с неподписване на изискуемите по процедурата за участие документи ! Ето до къде води нашите опоненти партийното мислене и нека това бъде обеца на ухото за избирателите в община Кресна.

Защото, предаването на обществения интерес в името на партийните цели не е изолиран случай за ГЕРБ Кресна, а последователна политика в условията на тежък рецидив. Спомнете си поведението на общинския съветник Георги Георгиев и начинът, по който той гласува по време на Общото събрание на населението в Кресна. Да, той единствен от събралите се повече от 3 000 души гласува за влизането на ВиК Кресна в областната ВиК асоциация.

Уважаеми съграждани,

Община Кресна за първи път в своята история ще получи чакания с десетилетия общ устройствен план. Архитектурният екип работи по него вече две години и се надяваме в близко време той да стане факт. Напрактика това означава, че собствеността ще се управлява в пъти по ефективно, а работата с бъдещите инвеститори няма да предполага ненужно протакане заради административни процедури.

Верен на поетите ангажименти в моята предизборна програма, с встъпването ми в длъжност реорганизирах работата на общинската админстрация. Изготвихме с моя екип нова административна страуктура и оптимизирахме общинските дейности. Въведохме изцяло електронен вътрешен документооборот, а община Кресна е сред първите в България, която отговори на изискванията на Правителството за междуведомствен електонен обмен на данни и документи. До дни ще завършим нашия нов информационен център, за да започнем да предлагаме на гражданите на община Кресна комплексни административни услуги на най-високо, европейско ниво.

Община Кресна, за първи път в своята история, има "Кмет на гражданите", избран от всички малки населени места в Република България с население до 20 000 жители. Това е категорично доказателство, че нашите усилия в управлението се забелязват и отчитат.

Кресна е единствената българска община, в която децата до три годишна възраст получават напълно безплатно храна от детска млечна кухня ! Този изключителен факт е реалност благодарение на безкористните действия на общинските съветници от "Обединени за Кресна" и аз сърдечно им благодаря за тяхната всеотдайност и грижа за нашите съграждани.

Кресна е единствената българска община, в която за Коледа и Великден всички пенсионери, подчертавам ВСИЧКИ пенсионери, получават заслужено внимание и подкрепа от общината. Отделно от това, в празничните дни кметът и неговият екип винаги е заедно с най-нуждаещите се от внимание и грижа наши съграждани на специално организиран за тях празник.

Кресна е единствената българска община, в която и това вече е традиция, кметът с лични средства подарява на абитуриентите втора абитуриентска вечер извън страната. Излишно е да ви казвам колко добре се приема това от абитуриентите. Разгледайте профила на "Обединени за Кресна", прочетете отново тяхните писма, изпълнени с благодарност и ви уверявам, че сълзите сами ще бликнат в очите ви !

През изминалата 2018 г. нашата община чества 140 годишнина от Кресненско-Разложкото въстание. Споменът за това грандиозно събитие в българската история щеше да премине мимоходом, ако не бяха усилията на община Кресна. Както обикновено, Правителството не ни съдейства по никакъв начин, но вярвам, че ще се съгласите, че с поредицата от мероприятия, патронажа на Президента на Република България, г-н Румен Радев, партньорството с Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" и множеството национални и регионални радиостанции, а най-вече благодарение на страницата Кресненско-Разложко въстание във Фейсбук, ние превърнахме честванията в национални и върнахме достойнството на загиналите герои. Не мога да не отбележа и възстановяването на гроба на Димитър Попгеоргиев - Началник щаб на въстанието и поставянето на паметна плоча в гр.Ветрен на къщата на първия учител на Кресна, Стефан Карчев. Наследниците на тези герои вече се почетни граждани на гр.Кресна и ние се гордеем с този факт.

Община Кресна е единствената българска община, която успя, без да търси подкрепа от държавата (не че ни я предложиха), да организира Национална кампания за възстановяване на щетите от големия пожар в Пирин. За дни направихме това, което на държавата коства години безплодни усилия. Благодарни сме за помощта, която ни оказаха всички български общини, областното мюфтийство, Българската социалистическа партия, партия АБВ и десетките обикновени граждани от цялата страна, които се превърнаха в истински благодетели за пострадалите.

Обещанието за пожарна в Кресна също е факт. Нашият доброволен отряд разполага с необходимото облекло и лични предпазни средства, доставени със съдействието на Швейцарската конфедерация и автомобил, за да може при нужда да окаже компетентна и квалифицирана помощ.

И още и още .... промените за изминалите четири години са навсякъде около нас. Като идвахте насам и изкачвахте стълбите пред общинската администрация със сигурност сте забелязали и трите звези на Детски фолклорен фестивал "Веселяче". Знаете ли колко детски усмивки, радост и признание за Кресна са събрали те ?

Уважаеми съграждани,

Времето за моето изказване е твърде малко, за да продължавам с изброяването на факти за нашето управление и затова ще се огранича, като завърша със следното:

Община Кресна намери верен път за развитие и стъпка по стъпка започна да се движи напред. Безвремието, което заварихме и на което беше завещан нашия роден край завърши преди четири години. Днес, въоръжени с наученото и без да губим амбицията на началото ние продължаваме напред. Горди сме с постигнатото, но не забравяме, че Кресна е загубила много време и трябва да го наваксаме с утроени усилия.

Ние знам, можем и доказваме с действията си, че управляваме в пъти по-добре от нашите опоненти. Нашата сила е връзката с хората и както аз, така и моят екип никога няма да отстъпим от този свещен принцип.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK