200 българи бедстват в Чили

снимка: Нова ТВ

Най-малко двама души са загинали и 24 са изчезнали в бедствието в района на Атакама, Северно Чили, причинено от поройни дъждове.

Там бедстват и 200 българи, участващи в изграждането на фотоволтаична централа. По-рано българинът Иван Додуров съобщи пред Нова ТВ, че група от 200 българи бедства в Северно Чили.

Те са в пустинята Атакама и участват в изграждането на фотоволтаична централа. Додуров съобщи още, че хората са много притеснени. Той казва, че засега са добре, заредили са се с храна, въпреки че магазините са наводнени. Това е написал Додуров преди 6 часа на страницата си във фейсбук.

Додуров е написал още на профила си, че работи за Hydroenergy Company JSC. На сайта на компанията последните новини са от юли 2014 г. БГНЕС се опита да се свърже по телефона с офиса на компанията в Благоевград, но няма връзка с номера, оповестен в контактите на фирмата.

В Чили 700 семейства са без домове заради изливащия се от вторник дъжд, който е необичаен за сухия район, предаде АФП. Пътищата бяха прекъснати, нарушени са електроснабдяването и комуникациите. "Всеки в рисковата зона трябва да бъде евакуиран", заяви вътрешният министър Родриго Пеннайлиньо. Президентката Мишел Бачелет отиде в района, за да координира операциите. Около 40 000 души са без електричество и без питейна вода, съобщиха властите.

Дъждът наводни основните улици в главния град на региона Копиапо и в още няколко града. Бедствието изолира и стотици жители в отдалечения район и принуди най-големият производител на мед в света "Коделко" да спре работа в Атакама и съседния район Антофагаста. Местните полети са отложени. Властите обявиха опасност от епидемии в района.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK