Изкупната кампания на тютюна в Господинци приключи. Хората очакват превода на парите

Снимка: krumovgrad-bg.com

Фирма „Саке“- Кърджали, с която останалите малко на брой вече тютюнопроизводители от гоцеделчевското село Господинци бяха сключили договори, изкупи произведените в селото количества тютюн, с което в нашето село тазгодишната изкупна кампания приключи, съобщи за ИНФОМРЕЖА кметът Ахмед Ходжов.

Средната цена, на която бе изкупен тютюнът в Господинци тази година е 7.36 лева, с почти един лев повече спрямо миналогодишния, коментираха производители, които споделиха, че вече чакат фирмата да преведе парите  им.

Само осем са семействата вече в Господинци, които се занимават с тютюнопроизводство. Произведеното от тях тази година количество тютюн е около 4-5 тона, което количество на фона на минали години, когато повечето жители са произвеждали тютюн, е нищожно. С всяка година тютюнопроизводителите, не само в Господинци, но и в целия гоцеделчевски регион, намалят драстично, сочи статистиката, която кметовете на населени места правят ежегодно.

 „Хората замениха тютюна с производство на зеленчуци и други култури, повечето напуснаха страната и заминаха на работа в чужбина. Дори вече не искат да отглеждат тютюн и в Гърция, заради ниското заплащане и там, а предпочитат да берат ягоди в Англия, където изкарват повече“, коментират кметове от гоцеделчевския регион.

„В Господинци тютюнопроизводството е вече в историята. На никой тютюна вече не е основно препитание, младите хора се реализират или в предприятията в града, или в чужбина, залагат на зеленчукопроизводството. Повечето мъже пътуват за сезонна работа в страната и чужбина като строители и по кампаниите за изваждане на картофите в Гърция. В селото имаме и два цеха, където работят много от жените, други път работят в предприятия в Гоце Делчев. И 10 лева да стане изкупната цена за килограм тютюн народът вече трудно ще се върне към старата си традиция, когато на почти 100 % от  хората по селата да се занимаваха с тютюнопроизводство и разчитаха основно на парите, изкарани от тютюна“, е мнението и на кмета на Господинци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK