Жалби в ОИК-Сандански, през целия изборен ден

Снимка: Infomreja.bg

Плакати са премахнати в близост до секциите

В Сандански изборният ден също беше интересн.

В ОИК – Сандански, е постъпил сигнал по телефона от Живко Кирилов Иванов, кандидат за общински съветник от Местна коалиция  НФСБ (Земеделски народен съюз, НФСБ).

В сигнала се съобщава, че Георги Борисов Миталов - кандидат за общински съветник от ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, влиза в помещението на секция №40, стои пред секция №40 и в района около нея и създава напрежение в работата на СИК №40.

След подаване на сигнала, по телефона е указано на председателя на СИК №40, да предприеме необходимите мерки и да отстрани от изборното помещение лицата, които вече са упражнили правото си на глас, както и тези, които нямат право да присъстват.

Указано е още, че в случай на неизпълнение на разпореждането на председателя на СИК да уведоми органите на РУ - Сандански, както ОИК - Сандански.

В ОИК – Сандански, е постъпил сигнал по телефона от Панчо Любчов Панчев, упълномощен представител на ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, в 12.10 ч.

В сигнала се сочи, че в СИК №32, находящ се в с. Плоски се извършва нерагламентирана агитация в помещението за гласуване, изразяващо се в присъствие на лица, които вече са гласували и такива, които тепърва ще гласуват.

Във връзка с подадения сигнал, членовете на ОИК – Сандански, извършиха проверка на място в СИК № 32. Същите са установили, че пред вратата на изборното помещение стоят лица, които вече са упражнили правото си на глас, както и такива, които не желаят да упражнят правото си на глас. Установи се, че същите лица указвали на избирателите реда, по който следва да се влиза в изборното помещение. По този начин са пречели на работата на СИК №32.

В ОИК – Сандански, е постъпил сигнал по телефона от  Атанас Славчев Стоянов-кандидат за кмет на ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“.

В сигнала се съобщава, че в СИК №30 има зацапани бюлетини.

След подаване на сигнала, членовете на ОИК Сандански – Благой Горанов и Методи Димов, извършиха проверка на място в СИК № 30 и се установи, че при работа с печата, член на СИК неволно е изцапал ръката си, като впоследствие при подаване на бюлетината на гласоподавателя е зацапал неволно бюлетината.

Снети са писмени обяснения от председателят на СИК № 30 – Иван Попов и Георги Стоилов Вълков-член на  СИК № 30, които потвърдиха, че посоченото в сигнала нарушение не е допуснато.

В ОИК – Сандански, е постъпил сигнал по телефона от Симеон Попов, кандидат за общински съветник от местна коалиция „Ред, законност и справедливост“ (РЗС, Воля).

В сигнала се съобщава, че в СИК №14 се дописват избиратели в избирателния списък под чертата само срещу лична карта, без да се подписва съответния образец декларация от изборните книжа.

След подаване на сигнала, членът на ОИК Сандански – Благой Горанов извърши проверка на място в СИК № 14 и се установи, че в избирателния списък няма дописани лицата под чертата.

В ОИК – Сандански, е постъпил сигнал по телефона от Симеон Попов, кандидат за общински съветник от местна коалиция „Ред, законност и справедливост“ (РЗС, Воля).

В сигнала се съобщава, за разполагане на агитационни материали на стената на секционна избирателна комисия № 18 /осемнадесет/ при Ритуалната зала.

След подаване на сигнала, членове на ОИК Сандански - Невена Страшимирова – Антиова и Симона Бабалева – Николова, извършиха проверка на място в СИК №18 и се установи, че е допуснато нарушение, а именно:

Агитационни материали /плакати/ на кандидат за кмет с № 56 в интегралната бюлетина от ПП „БСП за България“ – Младен Тимчев и плакати на кандидати за общински съветници на ПП ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, с № 46 в интегралната бюлетина,  са разположени на стената на секционна избирателна комисия № 18.

В ОИК – Сандански, е постъпил сигнал от Иван Славчев Подолински, упълномощен представител на местна коалиция „Ред, законност и справедливост“ (РЗС, Воля).

Сочи се в сигнала, че в началото на изборния ден от техни застъпници и упълномощени представители получавали сигнали, че при гласуване гласоподавателите не сгъват добре своите бюлетини и вота реално не е таен - виждало се предпочитанието на гласоподавателя.   

В сигнала е посочено още, че в единадесета секция техен застъпник е установил пускане на бюлетини в избирателната урна без да е скъсан отрязъка с номера на бюлетината.

Независимо, че от сигнала не става ясно какво точно нарушение е извършено, ОИК-Сандански, осъществи телефонна връзка с всички секционни избирателни комисии на територията на община Сандански, като им даде изрични указания да сгъват бюлетината и откъсват полето с номера на гласуване по начина указан в Решение № 1362-МИ от 10.10.2019г. на ЦИК, което е приложено към получените от тях материали в предизборния ден.

В ОИК – Сандански, е постъпил сигнал от Явор Аргиров, упълномощен представител на ПП Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“. Сочи се в сигнала, че във всички СИК на територията на община Сандански, членовете на СИК подавали на избирателите несгъната бюлетина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK