20-годишна мечка от Парка в Белица заспа първия си зимен сън

Снимка: Парк за танцуващи мечки край Белица

Сузана е в Парка едва от средата на месец ноември

Мечката Сузана заспа зимен сън за пръв път в живота си, съобщиха от Парка за танцуващи мечки край Белица.

Сузана е в Парка едва от средата на месец ноември 2019 г. и за нея това е първата зима в условия най-близки до естествените за вида й. Женската мечка е 20-годишна, но никога не е имала възможност да спи зимен сън, заради изключително неподходящите условия, в които е живяла преди да бъда спасена.

Затворена в малка, тясна и ниска бетонна клетка, оградена с дебели метални решетки в хърватски зоопарк, тя не е имала възможност дори да се изправи на задните си крака. В новото й убежище тя бе доста изплашена да направи първите си стъпки на трева, но с огромно старание и търпение от страна на гледачите, тя се успокои и започна уверено да обикаля сектора си.

В края на ноември, екипът в Парка за танцуващи мечки край Белица направи изкуствена бърлога за нея, която е вкопана в земята и много прилича на естествена. Всички бяха учудени, тъй като Сузана започна да я използва само няколко дни след направата, първоначално само през нощта, докато а през деня бе активна и излизаше да се храни. Вече от над две седмици мечката спи зимен сън, без да излиза да се храни.

Обикновено на новодошлите мечки са им необходими една или две години, за да се адаптират към новите условия и да заспят зимен сън, но Сузана ни изненада и заспа още от първата си зима в Парка.

Трудно бихме предвидили, колко време мечката ще спи, като се предполага, че ще бъде значително по-кратко спрямо другите обитатели, но без значение от продължителността, това е изключителен напредък за нея!, споделят от Парка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK