Спешна финансова помощ отпускат за онкоболницата в Благоевград

Д-р Георги Георгиев - управител на СБАЛО "Св. Мина", снимка: ОбС-Благоевград

160 000 лева ще бъдат осигурени за покриване на най-спешните нужди на СБАЛО „Свети Мина“ ЕООД. Доклад за текущото финансово състояние на болничното заведение направи управителят д-р Георги Георгиев по време на днешното редовно заседание на местния парламент.

Намаленият бюджет за издръжка на четирите отделения в болницата, забавянето на плащанията за онкологични лекарства от страна на здравната каса, амортизация и дефекти на старата апаратура, увеличаване броя на болните не само от Благоевградска, но и от околните области, води до натрупване на нови пасиви в болничния бюджет и поставя под въпрос самото оцеляване на лечебното заведение, заяви пред съветниците д-р Георгиев.

Еднократно финансиране в рамките на 160 000 лева ще бъде осигурено на болничното заведение още през следващата седмица за покриване на най-неотложните плащания, а в дългосрочен план се предвиждат редица действия и срещи с представители на здравната каса и Министерството на здравеопазването, на които да се вземат решения за подобряване на финансовото състояние на онкоболницата в Благоевград.

По време на днешното заседание бе прието предложението на общинския съветник Кирил Илиев за  актуализация и изменение на Наредбата  за опазване на общинската собственост и обществения ред на община Благоевград. Промяната предвижда обособяване на 2 броя паркоместа на ул. „Митрополит Борис", намиращи се зад сграда ДТ „Никола Вапцаров", предназначени за зареждане на електромобили от стационарна зарядна станция.

Определят се и правилата по които автомобили, които използват двигател с изцяло електрическо захранване и не притежават двигател с вътрешно горене, могат да ползват режим на безплатно паркиране в „ Синя зона“. С други промени в наредбата се осигурява възможност за издаване на втори пропуск за паркиране  на лица, живеещи в ЦГЧ, чиито адреси попадат в „Синя зона“, след заплащане на годишна такса в размер на 100 лв. с ДДС. 

Прие се и предложението за обслужване на търговски обекти, намиращи се в ЦГЧ, да се издават ежемесечни пропуски – за времето от 00:00 часа до 05:00 часа, за не повече от 2 часа, срещу заплащане на такса от 60 лв. на месец.

На днешната сесия общинските съветници дадоха съгласие за издаване на разрешително  за водовземане от находище за минерална вода „Благоевград- р. Струма“, чрез съществуващи съоръжения,  на „ГРИЙН ХАУС ГРУП” ЕООД, с цел добив на хидрогеотермална енергия за оранжерии в землището на с. Зелен дол. Период на черпене в сезона: от 01 октомври  до 01 май - 212 дни. Срок на действие на разрешителното е 15 години.

Освен това съветниците отхвърлиха предложението относно разрешаване за изработване на Подробен устройствен план, план за застрояване за имот с № 000017 в местността „Бачиново” в землището на с. Дъбрава за промяна предназначението от „ливада” за „жилищно строителство, заведение за обществено хранене и паркинг“.

Местните парламентаристи одобриха  откриване на процедура и провеждане на публичен търг за отдаване под наем на търговски обекти (маси и преместваеми обекти – павилиони), собственост на общинско дружество „Пазари” ЕООД и терени за поставяне на преместваеми обекти на територията на Централен кооперативен пазар и районните пазари в ж. к. „Струмско”, ж. к. „Еленово” и ж. к.” Запад”. Срокът за отдаване е за три години, като търгът ще се проведе на 28.06.2017 г. от 10,00 ч. в административния офис на „Пазари” ЕООД.

Общинските съветници гласуваха и намаляване размера на сумата за съфинансиране по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински административни сгради“ с обект на интервенция сградата на Общинска администрация  – Благоевград, с който се кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

В началото на днешното заседание изказване направи Ралица Петкова, представител на живеещите на ул. „Възрожденска“ в Благоевград, по повод асфалтиране на улицата. Кметът Атанас Камбитов потвърди включването на улица "Възрожденска" в инвестиционната програма за 2018 г. Предвиденият бюджет по сега съществуващия работен проект е 868 хиляди лева, включващ изграждане на подпорни стени, полагане на ВИК мрежа, пътна настилка и улично осветление.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK