20 000 окупираха поляните на Предел за "Пирин пее"

снимки: infomreja.bg

За 14-и път Разлог посрещна хиляди участници и гости на Събора за народно творчество „Пирин пее”, който се проведе в събота и неделя в местността "Предел".

На четирите сцени в подножието на Пирин планина се изявиха 2 500 самодейци, а на изпълненията им се насладиха рекорден брой гости - 20 000.

На традиционния събор пяха и танцуваха не само пазители на народното творчество от Благоевградска област, но и гост изпълнители от Силистра, Враца и Шумен, Разград. Международното участие пък бе представено от самодейци от Македония и Унгария.

Тази година "Пирин пее“ се посвещава на 111 години от Илинденско-Преображенското и 136 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Най-голямото фолклорно събитие в Югозапада се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Този път държавният глава не успя да удостои с присъствието си форума. За официалната част в съботната вечер обаче пристигна предшественикът му Георги Първанов, който се преклони пред героите на Илинденската епопея. 

Венци и цветя пред паметника на Илинденско-Преображенското въстание поднесоха кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на местния Общински съвет д-р Мария Копанарова, народните представители Любен Татарски, Даниела Савеклиева, Георги Андонов и Митко Захов, областният управител Муса Палев и заместниците му Костадин Дурчов и Димитър Капитанов.

Церемонията уважиха още новият директор на ОД МВР - Благоевград Васил Митов, кметът на Симитли Апостол Апостолов, заместник-кметът на Благоевград Валери Смиленов, директорите на Регионалната здравна инспекция и РЗОК - д-р Лена Павлова и д-р Румен Кондев.

Срещата с „Пирин пее” е несравнима – магия, съчетала автентични народните песни, танци, костюми, ритуали. Дълги, цветни хора се извиха на зелените пределски ливади под Пирин, огласяни от най-хубавите български песни.

За Лидия Найденова от женската фолклорна група „Разложки напеви” „Пирин пее” носи удовлетвореност, че българските традиции се живи.

Ангел Боцев от Разлог участва от 15-годишен на „Пирин пее”. Днес, 41 години по-късно, той отново се качва на сцената, за да свири на тамбура с детска фолклорна група от Разлог.

„Не съм пропускал „Пирин пее”. Това е традиция, която уважавам и винаги съм тук. През годините съм участвал в събора с различни читалищни състави. „Пирин пее” носи преди всичко радост. „Пирин пее” успява да обедини нас, самодейците от областта, и дава шанс на хиляди да се докоснат и заобичат нашия фолклор”, коментира Ангел Боцев, който е музикант от група „Перун”.

Мъжка фолклорна група „Русалий” от село Бачево изпяха на трета сцена на „Пирин пее” песните „Тръгнал юнак” и „Три подкови”. Песни, в които се пее за коня, най-уважаваното животно в селото известно с конските кушии на Тодоровден - Бачево.

„Печелили сме много златни медали от събора и това е признание за нашия труд. Винаги пеем наши песни от тук, от Разложкия край. В групата успяхме да привлечем много млади мъже и да им предадем това, което знаем и можем”, коментира ръководителят на групата Димитър Ганджов.

Професионално жури, под председателството на проф. д. изк. Лозанка Пейчева и почетно председателство на проф. д. изк. Илия Манолов и проф. Костадин Динчев оценява изпълненията на самодейците и награди участниците с грамоти и почерни плакети.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

QnQ10:46 - 04.08.2014
Е да,народа се издави те ми пеят и играят.!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK