2 момичета бяха оперирани от водещи специалисти в „Пирогов” чрез „Фонда за лечение на деца”

Снимка: "Пирогов", проф. Николай Габровски
Само за седмица 2 момичета бяха оперирани от водещи специалисти в „Пирогов” благодарение на Център „Фонд за лечение на деца”.
 
Националният консултант по неврохирургия и шеф на неврохирургията в „Пирогов” проф. д-р Николай Габровски и завеждащият детската неврохирургия в „Пирогов” д-р Михаил Захаринов извършиха сложна и отговорна интервенция на 9-годишно момиче. Детето има злокачествено образувание, което обхваща част от гръбначния стълб и гръдния кош.
 
По време на тежката операция проф. Николай Габровски и д-р Михаил Захаринов отстраниха тумора от гръбначния стълб на моммичето. Лекарите поставиха специални титаниеви медиицнски изделия и изкуствени мозъчни обвивки, които ще бъдат заплатени от ЦФЛД.
 
Пациентката вече е раздвижена, в съзнание и се движи самостоятелно. Предстои и следващ етап от оперативно лечение, коеот ще извърши екипът на детският хирург доц. д-р Христо Шивачев. 
 
В рамките на същата седмица точно шефът на пироговската клиника по детска хирургия доц. Шивачев оперира воторото момиче, чиито медицински изделия поема ЦФЛД.
 
17-годишната пациентка  е с тежър вроден дефект на гръдния кош, който е популярен като „обущарски гърди”. Доц. Христо Шивачев и екипът му извършиха оперативна корекция на гръдния кош. 
По време на операцията лекарите използват специални медицински изделия, с които коригират тежкия деформитет. Тези изделия ще бъдат заплатени от ЦФЛД. 
 
Постигнатият ефект се оценява като много добър. Пациентката вече е изписана от „Пирогов”. Предстои регулярно контролиране на всеки 3 месеца в следващите 2 г.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK