2 години условно и 3 години без книжка за депутата от ГЕРБ - Димитър Гамишев

Димитър Гамишев

Депутатът от ГЕРБ, Димитър Гамишев, получи присъда от Окръжен съд –Благоевград, който постанови 2 години условно и 3 години без право да управлява моторно превозно средство.

Съдебният състав, който в петък в късния следобед заседава по делото срещу гоцеделчевския народен представител, бе председателстван от Атанас Маскръчки.

Гамишев бе признат за виновен в това, че по непредпазливост на 27. ноември 2014 година на пътя за хаджидимовското село Копривлен е блъснал с джипа си „Хюндай“ Иван Жбантов от Копривлен, който в същия момент разговарял с двамата си братя и спрял на пътя багирист.

След инцидента Гамишев помогнал на блъснатия от него мъж да бъде транспортиран за лечение в „Пирогов“, където след по-малко от месец починал.

На 20. юни 2017 г. главният прокурор Сотир Цацоров внесе искане в Народното събрание за сваляне имунитета на народния представител, а ден по-късно Гамишев внесе заявление до ръководството на Народното събрание за доброволен отказ.

В петък в хода на делото са били разпитани свидетели и приети като доказателствен материал две автотехнически експертизи. Заради противоречия между единичната и тройната експертиза по отношение на скоростта на автомобила е било допуснато и арбитражно заключение от вещото лице проф. Карапетков. Според неговите изчисления шофьорът на джипа „Хюндай“ е карал със скорост около 63 км/ час и когато видял хора на пътното платно, натиснал аварийно спирачки и завил волана наляво.

Единият от тях – Атанас Жбантов, успял да се спаси, но брат му Иван е бил ударен фатално. След делото братът на починалия Иван Жбантов, Атанас, сподели пред ИНФОМРЕЖА, че скоростта, с която се е движил Димитър Гамишев, е била доста по-висока от 63-те километра от заключението на вещото лице.  

От своя страна защитата на Гамишев - адвокат Мария Михайлова, по време на делото е поискала съдът да не приема експертизата, тъй като била непълна, а вещото лице е работило избирателно, без да вземе предвид наличието на багера и зацапването на дясната лента за движение, без да отчете големината на парчетата от автомобила, които са изпаднали при сблъсъка, а изчислението на удара не кореспондирало с движението на пешеходците.

Според защитата всичко това било в ущърб на подсъдимия, поради което адвокат Михайлова е поискала нова тройна експертиза, но прокурор Ирина Аспарухова и адвокат Пенко Ненов, представляващи гражданските иштци, не са се съгласили.

Така съдебният състав, председателстван от Атанас Маскръчки, в петък прие експертизата на проф. Карапетков и отказа да назначи нова, след което не уважи и новите доказателствени искания на защитата, а именно да се провери дали пътно транспортното произшествие е станало в населено място и кой е собственик на пътя – общината или държавата.

Постановената от Окръжен съд присъда на депутата Георги Гамишев според защитата му ще бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.

В хода на делото е станало известно, че наследниците на починалия Иван Жбантов не са предявили иск за обезщетение, тъй като предпочитат да заведат гражданско дело след приключване на наказателния процес, което бе потвърдено пред ИНФОМРЕЖА и от сина на починалия мъж, който носи името на баща си – Иван Жбантов.

 

КОМЕНТАРИ

Обокновенчовек12:11 - 27.03.2018
Това недай си Боже ако се случи на някой обикновен човек щял живот ще плаща и лежи по затворите, а тоя красавец две години условно и три без книжка! Държава!
гербер09:45 - 27.03.2018
Не знам какво прави още този човек в парламента май дойде време да се съберем и да изхвърлим най- брутално и кликата му от офиса на ГЕРБ в града , ново ръководство нови и съвестни хора . Бандитщината и наглостта трябва да напуснат ГЕРБ Гоце Делчев колкото е възможно по скоро дали доброволно или доброзорно няма значение .
Нап23:20 - 26.03.2018
А за некви 200 хил.Някой нещо да знае
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK