2 години след протестите в Гърмен: С шествие и рев на мотори месните отново настояха да се съборят незаконните ромски къщи

Снимка: Infomreja.bg

Стотина жители на Гърмен и региона, две години след масовите протести, днес отново се събраха на площада в общинския център и проведоха мирно шествие до "Ярчев хан", който е на разклона за ромския квартал "Кремиковци".

Шествието бе предвождано от мотоциклети и националния трибагреник, носен от десетина деца, с което протестиращите отново напомниха на властта в държавата и в общината, че пред законите всички са равни.

Мотото на протестното шествие както преди две години, така и днес бе "Има ли закони в България?". Начело застанаха организаторите от местното сдружение "Бъдеще за община Гърмен" с председател бившия полицай Иван Кременлиев.

Към тях се присъединиха и рокерите от двата мото клуба в Гоце Делчев и Хаджидимово.

Исканията на включилите се гърменци в днешния протест са държавните и местните институции да изпълнят ангажиментите си относно събарянето на всички незаконни къщи и постройки в ромския квартал "Кремиковци". За същите според организаторите на протестното шествие имало издадени заповеди за събаряне от РДНСК още от миналата година.

През 2015 година, когато след масово меле между роми и християни и след избухналите протести, в ромския квартал, разположен в добилата скандална известност местност "Падарката", бяха установени 124 незаконно построени къщи и паянтови постройки, от които бяха съборени десетина.

Сега протестиращите настояват за събарянето на всички останали незаконни постройки в ромската махала и освобождаването на "Падарката", в която местност има възстановени имоти на частни собственици, както и за провеждане на референдум на 18 юни в гърменското село Марчево.

Както писа ИНФОМРЕЖА, местният референдум в Марчево бе насрочен за 18.06.2017 г. със заповед на бившия областен управител Валери Сарандев.

Организираното допитване до около 12-те жители на Марчево с право на глас е с един-единствен въпрос и той е: "Съгласни ли сте Общинският съвет в Гърмен и Общинската администрация да разрешат изработване, приемане и прилагане на ПУП-ПРЗ за регулация и застрояване с предназначение за жилищно строителство на поземлени имоти в масиви 46 и 47 в местността "Падарката“ съгласно картата за възстановена собственост на землището на  с. Марчево?".

На проведена извънредна сесия на Общинския съвет в Гърмен на 11 май с 9 гласа „против“, 2 – „за“ и 2 - „въздържал се“, не бяха гласувани образците от книжата и разходите за провеждането на референдум в село Марчево с мотив несъответствие с определените дати за референдума с 45-дневния срок, посочен в закона за подготовка на процедурата.

С това си гласуване обаче съветниците от Общинския съвет в Гърмен отново върнаха топката за провеждането на референдума в полето на Областната управа в Благоевград, откъдето се очаква решение по казуса. Въпреки решението на местния парламент, преди дни бяха проведени и първите консултации с политическите сили във връзка с подготовката за референдума в Марчево.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Хихи22:44 - 25.05.2017
Явно това момче БЪЛХАТА е постигнал доста С действията си щом толко го мислят никои орица да тук бе и винаги ще е шот е истински има сърце а на вас драскачи цигански дерзайте ако знаете ко е туй :-)
Smeshnici11:55 - 25.05.2017
Nishto ne mogat da napravqt romite ako izleznat shte se skriqt kato mishki shto donio bahlara e tam shte go duhate
хахаха10:21 - 24.05.2017
Е щом е с бълхаря и пияният полицай отпред нещата са от ясни по ясни !!!!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK