Жертви, разрушени къщи и стотици ранени при земетресението в Албания

Снимки: БГНЕС

Мощно земетресение разтърси Албания

По-рано стана известно за един загинал: както предаде Ройтерс по данни на Министерството на отбраната, жител на окръг Курбин е изпаднал в паника и е скочил през прозореца.

Големината на магнитуда на земетресението край Тирана е 6,4. Силни подземни вибрации се усещаха директно в столицата, както и в град Дуръс, който се намира най-близо до епицентъра.

На 30 километра от Тирана се срутиха две жилищни сгради, а още две сгради се срутиха в град Кавая. Може да има хора под отломките, затова спасители работят на място.

Стотици хора вече са настанени в болници, но точният им брой все още не е известен.

Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море.

Трусът се е усетил силно и в Италия.

Земетресението удари малко преди 4 часа сутринта местно време и хиляди паникьосани хора изтичаха по улиците от клатещите се сгради.

В Скопие, Прищина и Подгорица също има сигнали, че са усетили земетресението, макар и по-слабо.

Най-силният вторичен трус беше с магнитуд 5,3 и беше регистриран около 6 минути след първия.

Това е второто силно земетресение в Албания в последните два месеца.

Трусът с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава министерството на отбраната каза, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 30 години.

Около 10 души от град Дуръс са затрупани под рухнал жилищен блок, пише сайта Ляйми фундит.

Срутилият се блок е 6-етажна сграда, построена през 1994 г.

Две деца бяха извадени живи от рухнала сграда в градчето Тумана източно от Тирана, предава сайта Балкан уеб.

Все още не е ясно каква е съдбата на родителите им, докато техни съграждани започнаха да разчистват останките от срутената им къща.

“Свидетели сме на ужас и чудо едновременно” написа свидетел на спасителната операция, който качи снимки и видеоклип на едно от децата в линейка.

Поне 14 души са пострадали в Тирана. Те са се обадили за линейка по телефона за спешна помощ и такава им е оказана.

Нито един от тях не е в тежко състояние.

Почти всички граждани на македонския град Дебър напуснаха домовете си и бяха по улиците на града след мощното земетресение в съседна Албания, съобщава държавната информационна агенция в Скопие.

Трусът предизвика паника сред хората и по-специално сред живеещите по високите етажи. Всички те напуснаха жилищата си и бяха по улиците на Дебър близо два часа. Част от тях заминаха при свои близки в съседни населени места. Земетресението продължи около 30 секунди, се казва още в информацията. Дебър се намира в най-западната част на Македония, недалеч от албанската граница.

Служителите на българското посолство в Тирана прозвъняват българите в Албания след силното земетресение, което разтърси страната тази сутрин, съобщиха от МВнР. Засега няма данни за пострадали български граждани, в мисията ни не са постъпвали сигнали за бедстващи наши сънародници.

Няма пострадали и сред служителите на посолството ни и техните семейства. Сградата на мисията ни е напукана вследствие на труса.

По линия на координационния консулски механизъм на Европейския съюз няма данни за пострадали граждани на ЕС при земетресението. Учебните занятия в Албания са отменени със заповед на образователния министър.

В Дуръс и околностите, където са най-големи пораженията, няма ток и телефонна връзка. В Тирана електричеството е възстановено. Към момента няма достоверни данни за жертви и пострадали сред местното население.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK