2 години и половина затвор за кюстендилец, спипан с дрога и склонявал към лъжесвидетелстване

Снимка: Infomreja.bg

По обвинения на Районна прокуратура – Кюстендил, са наложени ефективни наказания на подсъдимия С.И. за извършени от него престъпления по чл. 354а, ал. 3 от НК и по чл. 293, ал.1 от НК.

На 10.10.2018 г., в гр. Кюстендил, подсъдимият държал високорискови наркотични вещества, без да има за това надлежно разрешително. При претърсване той заявил пред разследващите органи, че анцугът, в който бил намерен хероинът, бил закупил същия ден в гр. София от магазин за дрехи втора употреба. Твърдял, че нищо не знаел за дрогата, която била в дрехата.

По случая е било образувано бързо производство за извършено от него престъпление и внесен в съда обвинителен акт от РП – Кюстендил. Впоследствие С.И. преценил, че изтъкнатата от него защитна теза няма да бъде възприета от съда.

Поради тази причина той потърсил лице, което да свидетелства пред правораздавателните органи, че дрогата не е на подсъдимия, а е на съответното лице и именно то му е продало анцуга, в който имало наркотици.

В изпълнение на намисленото, през м. октомври 2018 г. подсъдимият С.И. отишъл в кв. Изток в гр. Кюстендил, където се срещнал с Т.С. и започнал да го уговаря да лъжесвидетелства пред съда. Заявил му, че по този начин наказателното производство срещу него ще бъде прекратено, а на Т.С. за „продадения анцуг с наркотиците в него“ ще му бъде наложено условно наказание. За тази „услуга“ подсъдимият обещал да заплати хиляда лева. На свой ред Т.С. отказал да изпълни исканото от него.

По двете наказателни производства на подсъдимия С.И. са наложени ефективни наказания. За незаконно държане на наркотици той е осъден на две години и шест месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на шест хиляди лева.

За другото извършено от него престъпление - склоняване към лъжесвидетелстване, е било сключено споразумение между защитата на подсъдимия и Районна прокуратура - Кюстендил, което съдът е одобрил.

Той се е съгласил да му бъде наложено наказание от осем месеца „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване.

С.И. е осъждан за престъпления от общ характер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK