2 години и 8 месеца затвор за собственик на фирма, укрил 4,5 млн. лева данъци

Снимка: Infomreja.bg

Варненският окръжен съд призна за виновен собственика и управител на „ПХГ Динамик“ ЕООД Николай Н. от Провадия, като му наложи наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.

Подсъдимият е бил предаден на съд за избягването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Деянието е било извършено чрез потвърдена неистина в справки - декларации пред НАП за седем данъчни периода, от 14 май до 14 ноември 2007 г. 

34-годишният собственик на търговското дружество, отчитало дейност само по документи, успял да приспадне данъчен кредит в размер на 4, 545 млн. лева.

Свидетел по делото предложил на подсъдимия да регистрира фирма на свое име срещу месечно възнаграждение от 300 лева. Дружеството имитирало търговска дейност чрез оформяне на документи.

От заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова екпертиза било установено, че подсъдимият Николай Н. в повечето случаи лично подписвал документите като управител на „ПХГ Динамик“ ЕООД. Дължимият към бюджета ДДС, който е получен в резултат на престъпната дейност на 34-годишния собственик и управител на „кухото“ търговско дружество, надхвърля 379 пъти кратния размер на особено големите размери на данъчните задължения.

В хода на разследването подсъдимият не е дал обяснения и е демонстрирал липса на критичност към извършеното от него.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK