2 446 ученици от Пиринско се явиха на матурата по български език и литература, изпитът започна в 8,32 часа

Ивайло Златанов, снимка: Infomreja.bg

2 446 ученици от Благовградска област се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Общият брой на подадените заявления е 2 602. От тях 76 гимназисти не са допуснати поради неуспешно завършен 12-и клас, а други 80 по някаква причина не са пристигнали тази сутрин в залите, каза за ИНФОМРЕЖА началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.

Изпитът се провежда в 35 училища в региона, за Благоевград - в 8. 

"Началото за областта бе поставено точно в 8:32 часа. До момента нямаме регистрирани нарушения. Проблем възникна единствено в училището в петричкото село Беласица, където поради скъсан кабел на интернета се наложи материалите да бъдат размножени и доставени на учениците от съседното училище в село Коларово", коментира Златанов. 

В 5:25 ч. тази сутрин в Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариантът за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Клавиша на компютъра, с който на случаен принцип бе избрана темата, натисна репортерката от БНТ Милена Кирова, чието име бе изтеглено от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. 

Препитването представлява тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, в случая се падна повестта "Гераците" от Елин Пелин, по която зрелостниците ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. 

Гимназистите имат на разположение 4 астрономически часа - от 8.00 до 12.00 часа, а за тези от тях със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа. 

Днес в цялата страна се провежда и национално външно оценяване по български език и литература за VII клас. Изпитът започна в 10:00 часа и е на два модула. Първият продължава 60 минути, а вторият – 90 минути.

В Благоевградска област на външно оценяване се явиха 2 682-ма ученици, със 102-ма по-малко от подалите заявление. Изпитът се провежда в 89 училища в региона. 

За преписване и други нередности по време на матурите и националното външно оценяване в Пиринско ще следят над 2 600 квестори. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK