2 443 зрелостници от Пиринско се явиха на втората задължителна матура, най-предпочитана отново е географията

Ивайло Златанов - началник нъ РИО - Благоевград, снимка: Infomreja.bg

2 443-ма зрелостници от Пиринско се явиха на втората задължителна матура по избор между 12 предмета. 

От подалите заявления 75 не са допуснати до изпита поради неуспешно завършен 12-и клас, а други 86 не са се появили тази сутрин в изпитните зали.

И тази година в областта най-предпочитан е предметът "География и икономика", който са избрали 973-ма гимназисти. Биологията е вторият най-желан предмет. По него днес пишат 840 абитуриенти.

Английски език са избрали 385 зрелостници, математика - 155, философски цикъл - 117, история и цивилизация - 61. Между 20 и 30 са дванадесетокласниците, които са се явили на матура по останалите чужди езици, съобщи за ИНФОМРЕЖА началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Ивайло Златанов. 

Само 3-ма са избрали испанския език. 

Вариант 1 бе изтеглен за втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор от журналистката Елиана Димитрова от БНТ точно в 7.10 часа днес в сградата на Министерството на образованието и науката.

Изпитът започва в 8.00 ч. и продължава 4 астрономически часа. Зрелостниците заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Най-много зрелостници в страната тази година са избрали като втори задължителен изпит биология и здравно образование - 16 674. На изпит по география и икономика са пожелали да се явят 12 179 дванадесетокласници, а английският език е предпочетен от 11 586  зрелостници. 

Днес се провежда и национално външно оценяване по математика за VII клас. На него са се явили 2 682 ученици от Благоевградска област. В региона изпитът започна в 10.24 часа. 

Той се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен).

Продължителността е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка. 

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение, и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки. 

След 15.00 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани тестовете и ключ с верните отговори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK