199 години Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

В навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методи" в Кюстендил отпразнува не само своя патронен празник, но и 199 години от създаването си.

Това е първото училище, създадено в Кюстендил още в далечната 1820 г., и е наследник на т. н. Килийно училище. То е едно от трите училища в страната, обявени за национален първенец, и едно от двете, на които им е присъдено званието „Образцово училище”.

Почти 2 века вратите му са отворени за поколения кюстендилци, които получават качествено образование в него, и то с основание носи престижното име на нашите първоучители Кирил и Методи.

Дворът на училището бе изпълнен с усмихнати и жизнерадостни деца, учители, родители, баби и дядовци, които бяха приветствани с кратко слово от директорката Марияна Панчева.

Тържеството откриха знаменосците, съпроводени с химна на България, които достойно опазват знамето на училището чисто и неопетнено. След което директорката раздаде награди и златни и сребърни грамоти на учениците от всички класове, които бяха се отличили в различни дисциплини по спортни отбори.

Имаше и индивидуални награди, като почетен знак, получен за развитието на училището и повишаване на неговия авторитет, наградени бяха и класираните в национални олимпиади. Учители бяха отличени за успехи в своята работа, като Снежинка Боянова, Иво Пенев, Георги Младенов, Гергана Ангелова, Ерина Чамоваи др.

Музика и песни огласиха центъра на града с песни, танци и стихотворения за любимата учителка, за ваканцията, за дървеното човече Буратино и др. Родителите с удоволствие споделяха, че това е най-желаното училище в Кюстендил и че децата им се чувстват щастливи в него, а това най-много личеше в танца, подготвен от учителя по изобразително изкуство, художника Евгени Серафимов.

Наградените деца са толкова много, че не може да изброим всички, но ето имената на някои от тях. Васил Стефанов и Яница Стойнева от първи „Б” клас, София Янкова - златна грамота, и Ива Йорданова от първи „А” клас, Деян Даниелов, Мария Ризова, Радостин Атанасов от втори „Д” клас, Александър Расийски - втори „А”клас, Миряна Насева от трети „А”клас, Виктория Викторова и Никол Стоилова – трети „Б”, Кристиян Николов - трети ”Д” клас, Божидара Златанова, Ния Крумова – четвърти „Б” клас, Йоана Георгиева – четвърти „Б”, Максим Сърбински - пети „А” клас, Михаела Василева - шести „А” клас, Виктория Василева - шести „Б” клас, Анатоли Цанков и Кирил Калфин – пети „Б”, Виктор Георгиев и Виктор Станков от шести „В”, Антон Иванов и много др.

Тези деца заслужават да се знаят техните имена, а и те обичат похвалите и поощренията, които ги амбицират и ги повеждат напред към нови успехи.

Водещите на музикално-художествената програма споделиха, че ще обвият портретите на Кирил и Методи с божур и перуника, с теменужки и горска иглика в деня на празника.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK