1945: Как да празнуваме победата

Снимка: ТАСС

През април 1945 г. Червената армия се доближава до Берлин. Около Берлин са създадени три защитни пръстена, в града са изградени над 400 стоманобетонни дълготрайни огнища с гарнизони до хиляда души. 

От 16 април до 8 май 1945 г. съветските войски извършиха Берлинската офанзива. За нея бяха включени силите на три фронта: 1-ви Беларуски, 2-ри Белоруски и 1-ви Украински, както и 18-та въздушна армия на дълги разстояния, военна флотилия Днепър и част от силите на Балтийския флот.

Рано сутринта на 1 май, флагът на СССР на 150-та дивизия на пушката беше повдигнат над Райхстага, но битката за Райхстага продължи цял ден и само в нощта на 2 май каникулираха гарнизона от Райхстага.

По време на операцията съветските войски разгромиха 70 пехотни, 12 танкови и 11 моторизирани вражески дивизии, завладяха около 480 хиляди души, завзеха столицата на Германия и всъщност принудиха Германия да се предаде.

На 9 май самолет „Ли-2“ кацна на централния аеродром на име Фрунзе на полето Ходинка, който предаде акта на предаването на Германия на Москва.

На 24 юни на Червения площад се проведе Парадът на победата./ ТАСС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK