1900 са потърсили помощ в "Пирогов" по празниците. Трима се нагълтали с антифриз, осем злоупотребили с алкохол

Снимка: Infomreja.bg, архив

От началото на 2017 г. до момента през УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са преминали 214 000 пациенти, от които приети за лечение са 44 000, обяви по време на традиоционния коледен брифинг изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. 

От началото на годината до момента през болницата са преминали 8 900 неосигурени лица, а само за последните четири дни те са 127 души. Прави впечатление, че се увеличава броят на пациентите над 65 години, което е с 1500 повече спрямо предходната година, подчерта проф. Балтов.

„Това са пациенти, които изискват много по-сериозни грижи, по-трудни са за обслужване, по-енергоемки, изискват повече комплексно и продължително лечение. Това е една от силните страни на „Пирогов”.

През празничните дни от събота до сряда сутринта през „Пирогов” са преминали 1900 пациенти и са приети за лечение 300, при това по-тежки като случаи спрямо миналата година.

„Пирогов” отново пое най-тежките като случаи пациенти както от София, така и от цялата страна", посочи директорът на лечебното заведение. Според него това се дължи на факта, че режимът на работа на институцията дава сигурност и всички хора знаят къде могат да търсят и намерят помощ 24 в денонощието 365 дни в годината.

Наблюдава се увеличен прием на пациенти над 65 г., като за 2017 г. приетите за лечение в тази върастова група са 14 500. През почивните дни в болницата са направени над 60 операции по спешност.

Проф. Балтов подчерта, че се запазва силата на „Пирогов” като стълб в медицината. „Бихме искали да продължим в същиуя дух. Бихме искали да имаме повече доволни пациенти, да развием още по-добре дадени звена”, сподели планове изпълнителния директор.

През празничните дни трима души са приети в УМБАЛСМ „Пирогов“ след употреба на антифриз, а осем са приети заради злоупотреба с алкохол. Освен тях през токсикологията е имало тежка патология на пациенти със сериозни алергични реакции, резултат от консумация на медикаменти и храни.

Други натоварени звена са били неврохирургията, където са преминали 216 пациенти, а 30 са хоспитализирани. Травматолозите също са имали тежко дежурство – над 300 са преминали през спешния 108-ми кабинет с различни травматични увреди, включително и ски-травми. В Клиниката по хирургия на ръката няма нито един случай на пострадали от пиратки в празничните дни. 

Проф. Балтов изброи и някои от медицинските успехи за 2017 г. – уникалната за Югоизточна Европа операция на доц. Николай Янев, чрез която спаси лицето онкоболен пациент и заради която беше отличен като Лекар на 2017 г.; операциите, които извърши д-р Цветко Георгиев – завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии, чрез които интервенции спаси две бебета и им даде шанс да посрещнат първата си Коледа.

Проф. Асен Балтов сподели и амбициите до 2 години „Пирогов” да добие нов облик.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK