180 души минаха по пътя, извървян от освободителите на Неврокоп

Снимки: ТД "Момини двори"

Организатор - ТД "Момини двори"

За втора поредна година ТД „Момини двори“ в Гоце Делчев проведе национален поход „Освободителите на град Неврокоп“. Той беше посветен на 108-та годишнина от Освобождението на града.

Участниците в похода бяха разпределени в четири лъча, като идеята беше те да минат по пътеките, по които в града са влезли неговите освободители.

Първият лъч мина по стъпките на четите, предвождани от войводите Стоян Мълчанков и Стоян Филипов – от село Ковачевица, през хълма Голак до Гоце Делчев. Този път беше извървян от представители на Второ основно училище в града и клуб „Млад планинар“ – Петрич.

Вторият маршрут включваше Харами бунар – Брезница – Баничан - Гоце Делчев – пътя на генерал Ковачев и Разложката дружина. По него 108 години по-късно минаха ученици от Трето основно училище „Братя Миладинови“, туристи от Разлог и от ТД „Момини двори“.

Пред паметника на Гоце Делчев в старото село Баничан те бяха посрещнати с хляб и сол от дейци на местното читалище „Изгрев“, а Румяна Джибова – секретар на читалището, изнесе беседа.

Участниците в третия лъч – ученици от ПМГ „Яне Сандански“ и членове на местното туристическо дружество,  тръгнаха от село Попови ливади, минаха през село Драгостин и влязоха в града. Така те възкресиха спомена за четата на Пейо Яворов.

Четвъртият лъч също започна от Попови ливади, но се отправи към града, минавайки през село Делчево – пътя, по който са вървели четите на Александър Буйнов и Тодор Паница. По този маршрут вървяха ученици, родители и учители от Първо основно училище.

Туристите не пропуснаха да поднесат цветя пред паметниците на Гоце Делчев в село Попови ливади и в града, както и пред паметниците на Стоян Мълчанков, Пейо Яворов, генерал Ковачев.

Участниците в четирите лъча на похода се събраха в центъра на града, където звучаха патриотични песни. Активистки в народни носии ги посрещнаха с вкусни пити. А председателят на ТД „Момини двори“ Димитър Балтаджиев, който също се включи в похода, ги приветства сърдечно. Той връчи на всички групи грамоти и на всеки поотделно – удостоверение за участие в похода.

Така вълнуващо завърши походът, в който се включиха общо 180 души

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK