18 са задържани след протестите вчера, очаква се ескалация тази вечер

Снимка: Infomreja.bg

Трима полицаи са ранени

Ивайло Иванов – главен секретар на МВР, съобщи, че 18 лица са задържани след протестите вчера, а 3-ма служители на МВР са ранени.

Тази вечер се очакват масови протести отново, предупреди МВР министърът.

Снощи всички бяха свидетели на бойно положение заради двата протестиращи митинга. При приключване на единия протест, хора, отишли на събитието с точна цел и задача. Заявявам, че всичко беше предварително подготвено и имахме информация за това, че ще има платени хора от спортните среди и футболните агитки. Кога говорят финансовите средства, клубната принадлежност няма значение. Хора, които имат интерес да има безредици, каза Иванов.

Всички полицаите снощи бяха инструктирани да не използват физическа сила. Полицаите са с богат професионален опит от над 15-20 г. Били сме на служба при много правителства. Не пазим нито една политическа сила, а българските институции. За нас няма значение кой управлява, ние пазим общественият ред, заяви Иванов.

Знаем, че довечера искат да изкарат още повече хора. Полицаите не искат да задържат и пребиват никого. Агресия имаше, когато полицаите бяха нападнати от протестиращи – бяха заливани със спирт, замеряни със стъклени бутилки, бяха обгазявани с спрейове, замеряни с монети, съобщи главният секретар.

В „Росенец“ не бяха допуснати сблъсъци, защото аз ще бъда отговорен. Ние сме командировали достатъчно сили, за да запазим гражданския мир, обяви Иванов.

Има 18 задържани снощи, на които ще бъдат повдигнати обвинения и образувани досъдебни производства, и 3-ма ранени полицаи – с фрактура на ръката, с рана на лицето и един с рана на коляното.

2-ма от задържаните са с криминално минало, част от задържаните са безработни. Има лица, познати на МВР, като провокатори на протести.

Наредена е проверка за изтеклия в мрежата клип, в който се вижда как полицаи ритат мъж пред сградата на МС.

Никой няма против мирният протест. Не ме притесняват 10 000 мирни хора, а 10, които създават напрежение. Полицаите си вършат работата. Събитията в „Росенец“ не са нормални. Вижда се, че има контрапротест, защо се нагнетява напрежение. МВР е виновно, че пази общественият ред, заяви гл. секретар.

Свалянето на каските на полицаите снощи пред протестиращите е било в знак на добронамереност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK