Противоречива е информацията за акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров

Снимка: Infomreja.bg

Противоречива е информацията за акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 5 дни в Хималаите.

По-рано трима шерпи достигнаха до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там, съобщи Радослава Ненова.

Операцията за днес е прекратена. Тримата шерпи ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи за спасителен екип от шестима професионални планински спасители, които са тръгнали към лагер 1, за да търсят Петров, но не са стигнали до мястото. Тя заяви, че ще настоява в издирвателната операция да се включи и летателна техника. "Последната информация е, че със съдействие на китайските власти и на тибетските също, 6 професионални спасители са тръгнали да го издирват.

За съжаление, времето се е влошило и в момента се намират между 5 800 и 6 000 метра, изчаквайки по-добър прозорец на време, за да могат да продължат издирването. Ако се подобри времето настояваме и изискваме и за летателната техника, стига, разбира се, условията да позволяват", каза Захариева, цитирана от БНР.

"Дневник" писа, че италианският журналист Алесандро Филипини, който следи отблизо алпинизма, също е съобщил, че Тибетската алпинистка асоциация е изпратила шестима спасители. По негови данни Лагер 1 е видим, но в него за момента не се забелязва движение.

Към Лагерите 2 и 3 няма видимост. Боян Петров е бил забелязан за последно на височина над 7000 метра. Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 метра.

Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 метра. Поискано е разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян.

От МВнР на България уверяват, че дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист./ БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK