75 години от спасяването на българските евреи честват в Кюстендил

Снимка: Община Кюстендил

На 9 март /петък/ от 11:00 часа на паметника на Димитър Пешев в центъра на Кюстендил ще се поднесат венци и цветя по случай 75 години от спасяването на българските евреи.

Знаковата дата в българската държавна история - 9 март преобръща историята на цивилизования свят, чрез която българският народ се утвърждава като пример за всички народи, защото поставя  хуманизма  и  гражданското съзнание над антисемитизма, расизма и ксенофобията, над геноцида и жестокостта!

Кюстендилците Димитър Пешев, Петър Михалев, Асен Суичмезов, Иван Момчилов и Владимир Куртев приемат за своя задачата да спрат депортацията на евреите.

На 8 март 1943 г.  Димитър Пешев научава от делегация на свои съграждани от Кюстендил, че съгласно подписаната тайна спогодба с Третия Райх близо 50 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в лагереите на смрътта в Полша (Auschwitz).

На 9 март 1943 г. сутринта Димитър Пешев се среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски. При втората среща, след обяд, на която присъстват Димитър Пешев, Петър Михалев и Димитър Икономов и други след натиск министърът заповядва да се спре депортацията на евреите от старите предели.

На 17 март 1943 г. Димитър Пешев депозира остро протестно писмо, подписано от мнозинството в българското народно събрание и така превръща временния успех в постоянен. Ешалоните на смъртта за българските евреи остават празни.

Голямото дело на праведниците Димитър Пешев, Асен Суичмезов, Иван Момчилов, Владимир Куртев, Петър Михалев става достъпно за целия свят, чрез него се мери достойнството на България и на гражданите ѝ.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK