Осветиха 3-метровия кръст край Раждавица

Снимки: Infomreja.bg

Архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев освети 3-метровият кръст над село Раждавица.

Инициативата за неговото поставяне е на семейство Плачкови - Росица и Атанас, а днешният празничен ден, в който православната църква почита Св. Пантелеймон не е избран никак случайно.

Освен, че Росица Плачкова има рожден ден, двамата с Атанас празнуват 22 години от сватбата си.

"Баща ми е роден в Раждавица и смея да твърдя, че това е най-хубавото село в България, заобиколено от планини. Много неща могат да се видят и много история може да бъде разказана.

Няма как и аз да бъда равнодушен, а тази моя инициатива бе продиктувана съвсем спонтанно. Смятам, че всеки един от нас е длъжен да направи нещо добро за другите и мисля, че с тази си постъпка аз го направих", сподели за ИНФОМРЕЖА Атанас Плачков.

Около 30 човека се събраха на символичното и популярно място за местните жители наричано Скалата, където и самия Атанас като дете е играл с приятели.

В близост до поставения метален кръст, който е изработен лично от Атанас Плачков има и беседка с пейки.

Орнаментиката на кръста е закупена, а надписа е дело на Росица Плачкова.

Фундаментът е направен с помощта на младежи от селото. 

На освещаването днес присъства и 83 - годишният Любомир Георгиев, чиято бащина къща е била на мястото, където сега е поставен кръста.

"До 15-годишната си възраст съм живял в Раждавица. Къщата тук я имаше до 1957 година, след това я блъснахме и се преместихме в нов дом по в центъра на селото", спомня си Любомир Георгиев.

След освещаването имаше почерпка, а Атанас Плачков пожела на всички присъстващи, както и на жителите на Раждавица здраве, защото по думите му всичко останало е на втори план.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK