Малки кукери прогониха злите духове от Копривлен, гастарбайтер хвана богоявленския кръст

Снимки: Личен архив

С танци и от страшни по-страшни кукерски маски на Богоявление още от сутринта по улиците на хаджидимовското село Копривлен местната кукерска група тръгна да гони злите сили и духове.

Кукерското шествие, в което повечето участници бяха деца от селото, започна в 8:30 часа. Групата се събра на площада пред читалище „Възраждане 1927“ и  с музика и кукерски танци събуди Копривлен, за да оповести големия християнски празник Богоявление.

Според поверието колкото са по-страшни кукерските маски, толкова по-далече бягат лошотиите от селото. Именно това поверие провокира малки и големи кукери от Копривлен да си подсигурят по-страшни маски, за да прогонят възможно най-далече злите духове.

Към децата кукери се присъединиха танцьори от читалището, както и местни хора, а на площада в селото се извиха дълги и празнични хора.

По-късно в селото бе изпълнен и богоявленският църковен ритуал по хвърлянето на кръста. Светинята бе извадена от осветените води от 30-годишния Димитър Безев, който специално за празниците си пристигна в родното село от Англия, където работи от няколко години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK