18-годишна художничка откри изложба в Гоце Делчев

Снимки: Община Гоце Делчев

Първа самостоятелна изложба на Димитра Зяпкова бе открита в изложбената зала в Дома на културата в гр. Гоце Делчев.

Димитра е младо и красиво момиче от гр. Пазарджик,ю с огромен талант.

Рисува своите картини, вдъхновена от цветността на живота, изразяваща се в природата, в сезоните, в човешките взаимоотношения. Всички тези състояния предизвикват различни емоции в нея, които от своя страна тя опитва да изобрази в палитра от цветове. Разбирайки безценността на живота и хармонирането на цветовете, макар и толкова млад творец, Димитра се впечатлява изключително много от вътрешните състояния на човека, от бурите и стихиите в душата му, на които се опитва да придаде образ и цвят.

Димитра е на 18 години и в момента е ученичка в 12. клас в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. 

От малка обича да рисува и да създава различни арт изделия: картички за празници с разнообразни техники, бижута-обици, гривни и колиета от стъклени мъниста и естествени камъни. Рисува с акрилни бои, акварел и смесени техники и често изработва произведения от хартия, естествени камъни и малки стъклени мъниста.

През 2013 год. участва в изложба и представя първите си творби в художествена галерия "Георги Машев" в Пазарджик. За участието си е наградена от пазарджишкото дружеството на художниците. Участвала е в множество конкурси и е носител на няколко награди. Последното й участие е в конкурса „Рицар на четката“, където е номинирана за голямата награда в конкуренция от над 800 творби на художници от България и чужбина. Изкуството на великите художници като Микеланжело, Леонардо Да Винчи и др. я вълнува. Пример и вдъхновение черпи от невероятните творби на съвременния Белоруски модерен ипресионист Леонид Афремов. 

Изложбата на Димитра Зяпкова бе открита от художника Димитър Сърбов, който сподели, че е силно впечатлен от творбите. По думите му, изключително рязко се случва възрастта на твореца да е в такъв разрез с неговите творби, тъй като картините на Димитра са изпълнени със съдържание и много зрялост за нейните крехки 18 години. 

На събитието присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, народният представител Богдан Боцев, общински съветници, ръководители на институции, представители на бизнеса и много ценители на изкуството. 

Изложбата на Димитра Зяпкова ще бъде в Дома на културата в Гоце Делчев до 16 ноември.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK