18 двойки отиват на президентските избори

снимка: politika.bg, Бойко Кичуков

Централната избирателна комисия (ЦИК) е регистрирала 18 кандидат-президентски двойки за участие в президентските избори на 23 октомври.  Това съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от "Фокус". Те са издигнати от 11 партии, една коалиция и шест инициативни комитета.

В 17.00 часа днес изтече крайният срок за регистрация в ЦИК на кандидатите за президент и вицепрезидент.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов уточни, че до този момент има 14 решения, с които се одобрява участието в изборите на всички партии и няколко комитета, предаде БГНЕС. До изтичането на срока днес документи са подали: БЗНС, Българска демократична общност, инициативните комитети на Светослав Витков и Николай Василев.

Днес своите кандидати са регистрирали от БЗНС, които издигат за кандидат-президент Николай Ненчев, а за вице - Жеко Иванов. Българската демократична общност издига за кандидат-президент Андрей Чобанов, а за вице-президент - Ангел Мирчев, а свои кандидати са регистрирали и два инициативни комитета. Това са издигащите кандидат-президентските двойки Светослав Витков и Венцислав Мицов, както и Николай Василев и Владимир Савов, предаде БТА.

Освен тях за изборите като кандидати за президент и за вицепрезидент са регистрирани Росен Плевнелиев и Маргарита Попова от ГЕРБ, Волен Сидеров и Павел Шопов от "Атака", Димитър Куцаров и Камелия Тодорова от инициативен комитет, Сали Шабан Ибрям и Валентина Гоцева от НД "Единство", Стефан Солаков и Галина Василева от Национален фронт за спасение на България, Миглена Кунева и Любомир Христов от инициативен комитет, Алексей Петров и Николай Георгиев от инициативен комитет, Мария Капон и Николай Кисьов от Единна народна партия, Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева-Димитрова от ВМРО-БНД, Ивайло Калфин и Стефан Данаилов от БСП, Атанас Семов и Поля Станчева от "Ред, законност и справедливост", Румен Христов и Емануил Йорданов от коалиция "Съюз на десните сили", Павел Чернев и Анелия Делчева от Партия за хората от народа, както и Венцислав Йосифов и Илиян Димитров от инициативен комитет.

На 20 септември ще бъде изтеглен жребият за подреждането на кандидатите в интегралната бюлетина.

Вчера стана ясно, че за пръв път преди президентски избори ЦИК е поискала кандидатите да бъдат проверени дали отговорят на конституционното изискване да са живели в страната през последните пет години. Всеки кандидат трябва да е пребивавал на територията на страната повече от 183 дни за всяка от годините след 23 октомври 2006 година. Проверката е възложена на Главна Дирекция "Гражданска Регистрация и Административно Обслужване" (ГРАО) и трябва да приключи до 20 септември. Според публикация на "Медиапул" обаче такава проверка е невъзможно да се извърши, тъй като ГРАО няма достъп до подобна информация.

Днес в последния час преди затварянето на ЦИК около 200 симпатизанти на СДС протестираха пред сградата й. Протестът е срещу решението на Централната избирателна комисия да не регистрира за участие в местните избори коалициите, издигащи сините кандидати за кметове в Плевен и Монтана. Сините поискаха оставките на цялото ръководство на ЦИК, както и на Искра Фидосова. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK