18 000 земеделци са декларирали доходите си за месец, най-много отклонения засечени в Пиринско

Снимка: Infomreja.bg

Близо 18 000 земеделци, получили субсидии през миналата година, са подали декларации за доходите си след писмена покана или телефонно обаждане от НАП в последния месец.

Информационната кампания на приходната администрация продължава, като се очаква броят на декларациите значително да нарасне до края на годината, допълват от НАП. 

През септември агенцията за приходите съобщи за 50 000 регистрирани земеделски производители, получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г.,  които не са подали данъчни декларации и не са платили данъци върху тях.

Данните бяха предоставени от Държавен фонд „Земеделие“. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

Национална агенция за приходите провежда и в момента информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получиха и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина в земеделския бранш.

Кампанията на данъчните събра вчера на площада в Хаджидимово недоволни земеделци, организирани от председателя на сдружение "Басма" - Иван Сабахлъков. "Всички знаем, че тези помощи естествено са освободени от данъчни задължения, но явно на някой му скимна, че и от най-нисшата каста в държавата може да вземе пари“, коментира по време на протеста Сабахлъков.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK