175 години НУ „Св. св. Кирил и Методий“ село Раждавица

Снимки: личен архив

175 години от създаването си ще отбележи тържествено НУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кюстендилското село Раждавица.

Ръководство, учители и ученици се подготвят за празника, който ще се проведе на 18. май от 17,00 ч. в местното читалище „Светлина 1913“.

80 деца от ромски произход, произхождащи от крайно бедни семейства в Кюстендил получават началното си образование в училището в Раждавица. Паралелките са 4, по една от първи до четвърти клас. Към училището има общежитие, в което децата спят от понеделник до петък. 

За тези деца училището е шанс да избягат от порочния кръг на престъпността, бедността и нищетата.

За образователната услуга и за материалната база не се плаща нищо. Статистиката в училището сочи, че след 4 клас почти всички деца продължават образованието си.

Училището в Раждавица е открито през 1843-та година. Първият учител е даскал Максим от Кюстендил. При даскал Максим се учи и бъдещият свещеник на селото Павел Стойчев. Стаята, предоставена за училище, била на хлебаря Кисто.

По-късно учителства Токе Лияро от с. Шишковци. Годишната му заплата била 200 гроша, които били събирани от родителите на учениците. Получавал и продукти за храна. След това последователно учителстват Величко Корнички, Коце Русинов, Иван Бояджиев (поп Чуко), Андин Попдимитров , Стоимен Ямборски, Георги Маринов.

Заплатата им била до 500 гроша годишно. След освобождението пръв учител е Христо Грънчаров от с. Соволяно. През 1886 г. се построява училище с четири стаи за учениците и стая за учителите на мястото на сегашното училище, под ръководството на кмета по това време Христо Стоянов Балджиев.

През април 1935 г. се полагат основите на нова двуетажна училищна сграда, в която и днес се помещава училището. През 1963 г училището е наградено с орден „Кирил и Методий“ – I-ва степен. От 2000 година училището е преобразувано в начално. Към момента негов директор е Миглена Чавдарова. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK