1700 години от Миланския едикт събра 4-ма патриарси в Ниш

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

Вселенският патриарх Вартоломей I призова да се сложи край на преследването на християни, особено в Близкия изток, съобщи АФП.

"Нима сега няма гонения на християни в Сирия, Египет и Близкия изток. А те се грижат са всички, докато всички ги преследват. Живеят с вярата, а ги преследват като злодеи", заяви Вартоломей в Ниш на церемония за отбелязване на 1700 г. от Миланския едикт.

На нея присъстваха руският патриарх Кирил, сръбският - Ириней, ерусалимският - Теофил, лидерите на православни общности от Албания, Кипър, Чехия, делегации с висши църковни представители от други православни страни. Българската бе оглавявана от Видинския митрополит Дометиан.

Те призоваха за единство на православните църкви и толерантност между религиите. Висшите клирици отслужиха заедно литургия, с която бе сложен край на 9-те месеца бдения в чест на едикта.

Церемонията бе в Ниш, тъй като там е роден император Константин Велики, който през 313 г. разрешава християнството да бъде свободна религия в рамките на Римската империя.

Дядо Дометиан занесе икона на светите Константин и Елена като дар от Българската православна църква за сръбския патриарх Ириней. Негов личен подарък за Вартоломей I бе картина, рисувана от видински деца, изобразяваща птица в полет.

В навечерието на отбелязването на 1700 години от Миланския едикт, на което присъстваха 15 000 души, граждани на Ниш направиха кръст със свещи, изпращайки посланието "И аз съм част от кръста". /trud.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK