17 отличени ученици в конкурса на Мария Габриел се запознаха с работата на Народното събрание

Снимки: Пресслужба Мария Габриел

Носителите на поощрителни награди в ежегодния конкурс, който зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел проведе за седма поредна година, посетиха Народното събрание като награда за доброто си представяне в творческата надпревара. Групата включваше ученици от 8 до 12 клас от Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Русе, Ботевград, Враца, Кубрат, Смолян, Ловеч, Свищов и Монтана. 

Началото на визитата постави дискусия с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и председателя на Комисията по образование Милена Дамянова. В контекст на темата на конкурса – миграцията, Цецка Цачева наблегна, че България пази добре външните граници на Съюза, въпреки че страната ни не е член на Шенгенското пространство. Тя насърчи учениците да трупат информация и опит, защото са тези, които в бъдеще ще решават националните и общоевропейски въпроси.

Председателят на Комисията по образование Милена Дамянова обсъди с младите хора текущите въпроси, обект на разискване в парламентарната комисия, като обърна специално внимание на приетия Закон за предучилищното и училищното образование. 

В непринудения разговор с учениците се включиха и народни представители от всяка една област, от която са родом и те - Даниела Савеклиева от Благоевградска област, Антон Долапчиев и Иван Миховски от Ловешка област, Свилен Иванов от Русенска област, Михаил Тодоров от Разградска област, Мария Белова от Сливенска област, Румен Желев от Бургаска област, Десислава Атанасова от Монтанска област и Георг Даниелов от София град. Те разясниха на учениците законодателните процедури и целия процес до приемането на съответното законодателство. Заявиха още ангажимента си да подкрепят учениците по места и ги насърчиха да споделят своите проблеми, да водят дискусии и да отстояват мнения. 

Образователното посещение на учениците продължи в пленарна зала, където станаха преки свидетели на най-интересната част от парламентарната дейност на Народното събрание – парламентарния контрол. На въпроси на народни представители отговаряха министрите на министерството на вътрешните работи, на здравеопазването, на земеделието, социалното министерство и други. 

Празничен обяд в Президентството и много снимки бяха завършекът на вълнуващия ден за талантливите млади европейци в българската столица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK