Щабът ще предложи отпадане на карантината, маските остават за дълго

Снимка: МС

Морската вода не е добра среда за развитие на вируса

Ние може да освободим всички мерки много бързо – до юни, но тези за закрити помещения, носенето на маски и дезинфекцията ще останат за много дълго време. Това заяви в отговор на въпрос на БГНЕС главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Контролът на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) върху кланиците никога не е спирал. Нямаме никакво притеснени, заяви доц. Кунчев на друг въпрос на БГНЕС относно контролът върху предприятията за месо, след като в Западна Европа имаше няколко случаи на огнища, тръгнали именно от кланици. Доц. Кунчев каза, че съобщенията се следят много внимателно и от щаба и от БАБХ. Той посочи, че ще се предприемат действия, ако наистина се затвърди твърдението на лесно предаване на вируса от животни, но досега такова нещо няма.

Доц. Кунчев съобщи, че предстои и реорганизация на работата на Щаба с оглед облекчаване на мерките. Сериозно обсъждаме разрешаването на игра на откритите детски пощадки, както и отварянето на частните образователни центрове, каза още доц. Кунчев и добави, че е много вероятно началото на юни да има такава промяна.

Носенето на предпазни маски обаче няма да отпадне скоро, отбеляза Кунчев.

В момента се обсъжда друг тип стратегия с премиера – не толкова строг граничен контрол – най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери – огнища, обяви доц. Кунчев.

В момента няма особено активни огнища, всички са овладяни – нямаме активно огнище, освен в Шумен, където строители на Балкански поток са дали положителни проби. От 120 изследвани установихме общо 6 заразени, като те са карантинирани в караваните си.

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор съобщи, че има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта. „Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията“, допълни доц. Кунчев.

На въпрос за болницата в Пазарджик, чието интензивно отделение не работи, а болните са релокирани в Пловдив, доц. Кунчев обясни, че до десет дни болницата ще се върне към нормалната си работа.

Проучвания за хидроксихлорокина не са правени в България – това изисква огромен брой пациенти – такива проучвания се правят от СЗО, а те са временно прекратени към момента. Всяка болница, която е лекувала пациенти, извършва наблюдението на своите пациенти след излекуването им и това дали в оздравителния период са имали усложнения.

Има редица данни, че болните, прекарали тежки среднотежки форми на инфекцията, имат фиброзни участъци в белите си дробове, но още е много рано да се дават прогнози какви са трайните и бъдещите последици.

7 души са лекувани с кръвна плазма във ВМА, и това е малък брой, от който не могат да се направят значителни изводи. Наблюденията са, че хората се повлияват добре от кръвната плазма – неслучайно именити университети правят подготовката си за втора вълна с центрове за кръвна плазма.

След епидемията ще стане ясно колко екстубирани хора са оздравели, но те не са много.

Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и оттам не може да се заразите, но при контакт с други хора е напълно възможно, допълни доц. Кунчев. 

 

КОМЕНТАРИ

WHO-то КАЗА!22:11 - 28.05.2020
WHO-то (мноу съм мудерин) ЯСНО казва кой да НОСИ маски! При първото отпадане на маските показаха ТОВА видео вечерта по БНТ1.... как го изрърваха, направо щях да падна!!! Кой разбрал, разбрал.... лошото е, че които "решават" не разбират, а уж все WHO-то тва, WHO-то онова.... https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=M4olt47pr_o&feature=emb_logo - When and how to wear medical masks to protect against the new coronavirus? и https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK