17-годишна роди второ дете вкъщи

снимка: infomreja.bg, архив

Спешен екип спаси детето на 17-годишна ромка, родила второто си дете, въпреки забавения сигнал на тел. 112, съобщи БГНЕС.

Любопитният случай станал към 5 часа тази сутрин в ромската махала "Предел". Към 5 часа е подаден сигнал на тел.112, че 17-годишната М.А. ражда. Екип от ЦСМП-Благоевград от лекар и медицинска сестра тръгват с линейката на адреса. Едва откриват къщата в неосветената ромска махала.

Спешният екип заварва невероятна гледка на втория етаж на дома. Раждащата второ дете ромка била върху леглото в "кучешка" поза, а 50-годишна жена, най-вероятно свекървата, приседнала отстрани на леглото, гледала безучастно.

"Айде, много се забавихте", с тези думи близките на родилката атакували екипа, без да знаят, че от приемането на сигнала от централата на 112 в София до препращането му до съответния Спешен център понякога минават 10-ина минути, което може да бъде фатално за нуждаещия се от спешна помощ.

Лазейки по леглото, лекарката видяла, че в анцуга на родилката виси нещо. Смъквайки го, видяла, че детето се било родило в клина на 17-годишната майка.

Бебето момченце не било изплакало, пъпната връв се била омотала около шията му, а плацентата била подобно на парцал върху лицето му. Лекарката прерязала пъпната връв, махнала плацентата и направила сърдечен масаж на втората рожба на ромката. След което то изплакало. Родилката и рожбата й са транспортирани и настанени в отделението по неонатология на МБАЛ-Благоевград.

Този, приключил успешно за щастие, инцидент от тази сутрин идва точно навреме, за да илюстрира водещата се в обществото дискусия "за" и "против" премахването на спешния телефон 150, който бе еквивалент на "112".

А понякога това е фатално, тъй като подаващите сигнала се подлагат на разпит подобно на "детектора на лъжата". От 27 страни-членки на ЕС само 4 или 5 оставиха само един телефон за подаване на сигнала за бедствия, аварии, катастрофи и т.н. За съжаление България е една от тях.

Едно е да приемеш спешното обаждане в съответния ЦСМП във всеки по-голям град и да изпратиш екип на точното място, съвсем друго е това да става от столицата.../БГНЕС /
 

КОМЕНТАРИ

Жалко11:35 - 20.09.2012
Корави тия мангали бе, не мре и тва си е!
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK