17 безработни от Гоце Делчев получиха дипломи за завършен бизнес курс

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

17 безработни от различни възрастови групи, които успешно преминаха курс по програмата за безвъзмездно финансиране към Агенцията по заетостта, организиран от Бюрото по труда в Гоце Делчев, получиха удостоверенията си за завършен първи етап от обучението.

Документите на курсистите бяха връчени официално от директора на Бюрото по труда Елена Делигьозова, която им пожела успех в техните бизнес начинания. Във връчването на удостоверенията и пожеланията за добър старт на пазара на труда се включи и шефката на Бизнес инкубатора в Гоце Делчев Росица Джамбазова, тъй като именно лектори от инкубатора проведоха обучението и се ангажираха да продължат да помагат на курсистите и в бъдеще.

Курсът на обучение бе 50-дневен, по време на който безработните се научиха да пишат свои проекти за кандидатстване за безвъзмездно финансиране до 20 000 лева.

Повечето от завършилите обучението споделиха, че вече са подготвили проектите си, благодарение на курса, но настояват да бъдат консултирани и от специалисти, за да бъдат сигурни в одобрението на проектите.

Костадин Павлов заяви, че е решил да инвестира в железарска работилница, която да се занимава с изработка и монтаж на ковано желязо, Юлиян Балдев пък има намерение да се насочи към строително-ремонтни дейности, а колегата му Костадин Караилиев е избрал сферата на селския туризъм в село Добротино.

Проект в областта на спорта е подготвил Георги Мингов, който се надява да получи одобрение и стартово финансиране. Най-добър според всички от курса е проектът на Катя Пелтекова, която е решила да заложи на туроператорска фирма. Тя и колегите й споделиха, че са направили проучване и всички подготвени от тях бизнес идеи в Гоцеделчевско ще намерят своето приложение, тъй като регионът има нужда от подобни инициативи и нов бизнес.

Новите бизнесмени обаче подчертаха, че не са доволни от условията по кандидатстването за безвъзмездно финансиране от 20 000 лева. Според тях не е логично основното изискване да регистрират фирма преди да получат одобрение на проектите, тъй като при евентуален отказ регистрацията става безсмислена, а вложените пари ще бъдат загубени.

От 350 до 450 лева за регистриане на нова фирма са непосилни суми за трайно безработните, смятат те.

Директорката на Бюрото по труда прие за основателни доводите им и обясни, че кандидатстването става по т. нар. „грандова схема”, според която само новорегистрирана фирма (юридическо лице) може да кандидатства.Тя посъветва безработните да уточнят своите искания и да ги напишат на стената на Агенцията по заетостта.

Междувременно стана ясно, че срокът за предложения и искания по програмата не е бил 7 май, както по-рано бе обявено, а 2 май, което означава, че курсистите от Гоцеделчевско са изпуснали крайния срок и вече не могат да правят възражения или

Росица Джамбазова увери новите бизнесмени, че могат да разчитат на Бизнес инкубатора, който ще продължи да им съдейства в бъдеще както финансово, така и с консултантски услуги. 

 

КОМЕНТАРИ

Димитър15:34 - 06.05.2012
Нещо като "параграф 22". За да кандидатстваш за финансиране, трябва да имаш регистрирана фирма, което е нормално. Но за безработния 350-450 лв. е наистина непосилна сума, а ако не те удобрят, парите за регистрация отпадат. В една друга държава регистрацията на фирма става за 10 минути по Интернет и струва в български пари около 85 лева. Няма ходене до Благоевград и други щуротии, все пак сме във века на Интернет. Успех на всички, завършили курса!
Това е11:43 - 06.05.2012
изключително полезен курс-ама за лекторите.
:)19:11 - 05.05.2012
baq ot tezi tuk sa bezrabotni de !!!
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK