168 години от рождението на Иван Вазов

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

На днешната дата - 9. юли, през 1850 г. в семейството на Минчо и Съба Вазови в гр. Сопот се ражда най-големият им син Иван Вазов, който се оказва бъдещият голям поет, драматург и общественик.

Неговото творчество и обществената му дейност му донасят голяма известност и голямо преклонение, почит и уважение от хилядите му почитатели. Той работи като учител, преводач и за кратко време е и министър на просвещението.

Иван Вазов е автор на първия български знаменит роман „Под игото” и като голям родолюбец той написва едни от най-хубавите си произведения, посветени  на България, като възпява сънародниците си в „Тъгите на България”, ”Немили-недраги”, „Службогонци” или стихотворенията „Левски”, "Радецки”, ”Опълченците на Шипка” и др.

Неговите думи създават нашия духовен български авторитет и неслучайно той е наречен Патриархът на българската литература. Той е нашият всемогъщ духовен класик в българската литература, който ни свързва помежду ни.

Той създава мостовете между нашите души, затова винаги по традиция трябва да си спомняме за него, за да не увяхва неговата слава, с която ние като българи се гордеем и да го знаят и помнят нашите подрастващи наследници.

 

Пламен Алексиев

Кмет на община Радомир

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK