Кметът на община Радомир, Пламен Алексиев: Поклон пред нашия опълченец и знаменосец - Никола Корчев!

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

В настоящата 2018 г. се навършват 140 г. от Освобождението на България от османско иго и от края на Руско-турската освободителна война.

Това е един почти целогодишен процес на битки, победи и надмощия над поробителите, докато цялата наша земя бъде освободена.

Наш дълг е да изразим своята благодарност и да отдадем своята заслужена почит към всички загинали български опълченци и руски войни, намерили последен покой в българската земя.

Младото поколение трябва да знае и да помни своята история и да не се допускат никога повече кръвопролития.

Нашият праисторически град Радомир също има своите самоотвержени герои и Радомирската опълченска дружина с 25 опълченци на брой, които рамо до рамо с руските войни на Александър II дават своята героична дан в борбата.

Дълбоко трябва да се поклоним пред нашия белобрад опълченец и знаменосец, Никола Корчев, с героичната защита на Самарското знаме, което никога не е пленявано!

Тук е мястото да споменем и поборника в расо, архимандрид Зинови Поппетров, съратник на Левски и активен просветен деятел и възрожденец. Не бива да забравяме и Дядо Ильо войвода, който участва в освобождаването на Радомир, след което се отправя за Кюстендил.

Слава, вечна слава на героите! Дълбок поклон пред тяхната неувяхваща памет!

 

Пламен Алексиев

Кмет на община Радимор

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK