Украински художнички изрисуваха портите на разложките домове

Снимки: Община Разлог

Всеки желаещ да има красива врата може да стане част от инициативата

Украинските художници Оксана Стратийчук, Иванка Стратийчук, Оксана Миловзорова изписаха вратите на къщи в квартал „Вароша“ и град Разлог.

Разлог се слави с гостоприемството на своите хора - в делник и празник, по повод и без повод разложкият дом е отворен и топъл. Особено на Старчевата домовете на Разлог се оживяват и изпълват с хора - домашните се готвят за празника, идват гости от близо и далеч. Домовете се огласят от смях, музика и песни, от съндъците се вадят грижливо стъкмените носии…

Това преди години впечатли група художници от Украйна, България, Полша и Украйна, изрисуваха със свои емоции вратите в парка на град Разлог, които са неизменна част от естетическото пространство на града.

Като продължение на идеята тяхното изкуство се пренесе в квартал Вароша. Благодарение на д-р Джупанова и нейната сестра художничката - Оксана Старатийчук, художниците се сприятелиха с хора от града и те предоставиха част от домовете си за своеобразно пано, на което разцъфна тяхното творчество.

Символът на дома, който всеки вижда от пръв поглед от улицата, това е вратата - портата. Тя говори много… Тя е белег на дома, за мерака на домакините, за уюта в дома, за подредбата.

Прагът е свещен за българина, той се пази от зли очи и се благославя да се прекрачва само от добри и желани гости и орисии.

Върху вълнуващите пана - вратите, разцъфтяха рози, накацаха врабченца, извиха се лози, изгряха фантазии, отпечата се душевността на авторите.

Инициативата продължава.

Към гражданите, които милеят за града, поставяме едно интересно предизвикателство. Семействата които са отворени към тази инициатива, нека да заявят своето желание на имейла на Община Разлог - [email protected] или във фронт офиса на улица ул. "Шейново" 2. Вашите желания и покани към художниците ще бъдат съгласувани и следващото лято ще дадем изява на творците, местни и приятели от чужбина, апелират от общината.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK