157 катастрофи с 9 убити са възникнали през изминалия есенно-зимен сезон в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg, архив

157 катастрофи с 9 убити и 38 ранени са възникнали през изминалия есенно-зимен сезон на територията на Кюстендилска област, обявиха от ОДМВР.

Като цяло през посочения период налице е тенденция към намаляване на общия брой произшествия и на последиците от тях, но през последния сезон има влошаване на показателите.

„Считаме, че положително влияние оказаха извършените през 2006 г. промени в ЗДвП, задължаващи водачите на МПС да се движат от 1 ноември до 1 март задължително с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а от есента на 2012 г. и целогодишно“, коментираха още от полицията.

През есенно-зимния сезон на 2015/2016 г. най много произшествия са възникнали през м. ноември – 42 бр. и м. декември – 40 бр., най-тежък месец се явява м. декември с 3 убити и 19 ранени. Аналогично е било положението и през предходния есенно-зимен сезон по тези показатели.

По дни от седмицата най-много ПТП има в петък – 28 бр. с 3 убит и 5 ранени, като петък се явява и най-тежък ден. В рамките на денонощието най-много произшествията са станали в интервала от 08 до 22 часа, когато са реализирани 127 бр.от всичките произшествия през сезона с 4 убити и 26 ранени.

С цел ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно-зимния период с рисковите групи участници в движението /пешеходците, водачите с липсващ практически опит за движение при есенно-зимни условия, управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили/, и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки, през месец ноември в цялата страна ще се организира и проведе акция “Зима”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK