152 000 лева от бюджета на община Благоевград отиват за селата

Снимки: Община Благоевград

Общината е заделила и средства за събори в населените места

Кметът инж. Румен Томов се срещна с кметове и кметски наместници в община Благоевград. На втората поредна среща от новия мандат присъстваха 20 управници на населени места.

Градоначалникът поздрави присъстващи с новата 2020 година с пожелания за здраве и спорна работа. Той и заместникът му по финанси и икономика - Ясен Попвасилев, съобщиха добрата новина, че има предвидени в бюджета 152 000 лв за кметствата.

Сред поставените проблеми пред кмета бе доставката на хляб, лекарства и хранителни продукти във вископланинските села Габрово и Дебочица от кметския наместник Добрин Хамбарджийски.

Той посочи, че два пъти в седмицата - вторник и събота, сам, с личен превоз, доставя стоките от първа необходимост на жителите в тези населени места, като изминава по 68 км. Заради лошия път няма желаеща фирма за доставка на хранителните продукти и кметският наместник е поел да изпълнява тези дейности.

Румен Томов поясни, че има заложени средства и ще се предприемат мерки.

Пред кмета бе поставен проблемът и за изграждане на водопровод в село Покровник. Кметът Недко Ангелов съобщи, че две къщи са без вода, има спешна нужда от поставяне на тръба.

За поетапна подмяна на тръбите за питейна вода настоява и кметът на село Падеш, Валери Качулски. При тези дейности ще се установят и нерегламентирани отклонения в изградената мрежа за водоподаване.

Кметският наместник на село Селище - Валери Байрактарски, и кметът на село Бистрица - Георги Бочуков, изказаха притеснения за недостиг на питейна вода. Румен Томов заяви, че се предприемат действия за проучване и проектиране на водообхващане.

Кметът на село Бело поле - Иван Стойчев, настоява да бъдат възстановени прекъснатите тръби за вода при местността Джампалица край главен път Е-79. Тези тръби са подавали вода и в съседното село Рилци.

Сред поставените теми от селските управници бяха и опасни шахти без капаци с 6-метрова дълбочина в село Бистрица, липсата на пътни знаци в същото населено място.

Кметовете на вископланинските села посочиха за сериозния проблем разрушена настилка на пътища от тежкотоварните камиони, превозващи дърва от горския фонд. Те настояват за предприемане на спешни мерки за поддържане на пътищата, които са общински и от горските стопанства.

Празникът на виното в село Дъбрава ще се състои за поредна година на опредената дата – първата събота на месец февруари. Събитието ще се проведе със съдействието на община Благоевград.

Предвидени са средства за организиране на събори в населените места, обяви още кметът инж. Румен Томов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2