1500 участници от над 23 общини и 11 ансамбъла от 8 държави в „Малешево пее и танцува” - Микрево 2012

снимки: Община Струмяни

1500 участници от над 23 български общини и 11 ансамбъла от Украйна, Грузия, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина се готвят за участие в „Малешево пее и танцува” – Микрево 2012.

И тази година интересът към IX Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” – Микрево 2012 е основателно голям. От създаването на форума през 2004 г. до днес най-голямото село в община Струмяни посреща все повече български групи от цялата страна, но и все повече чуждестранни участници.

Над 23 български общини, между които Видин, Червен бряг, Кнежа, Велико Търново, Панагюрище, Тетевен, Самоков, Земен, Брацигово, Горна Оряховица, Дупница, Рила, Сапарева баня, Разлог, Петрич, Гоце Делчев, Сандански, Симитли, Бобов дол, Кресна и Кюстендил, ще демонстрират красотата на своите изворни и обработени песни, танци, обичаи.  

Фолклорната палитра се обогатява с 5 ансамбъла от Република Македония - от Щип, Крива Паланка, Радовиш, с два от Република Сърбия, с атрактивността на певците и танцьорите от Украйна, с красивото попълнение на ансабли от Грузия, Босна и Херцеговина, Турция, Гърция и Румъния.

И въпреки кризата, поради която организаторите и участниците подхождат предпазливо към всички разходи, фактите говорят за един обичан всенароден фолклорен форум, който привлича като магия участници и зрители.

Тази година фестивалът ще премине под знака на 100 години от освобождението на Струмяни и всички спектакли ще са под мотото „ От огъня – огън”. Амбициозната програма на фестивала разширява границите на изкуството чрез привличането на Фондация „Арт център Илинденци” за основен партньор, а така също и Радио Благоевград.

На 13 октомври с „Образи от камък, цвят и звук” и пресконференция в Арт център Илинденци”  ще отпочнат празниците, посветени на IX Международен фолклорен фестивал „ Малешево пее и танцува” – Микрево 2012. Успоредно с това ще бъде открита художествена изложба на Антон Гошев, Светослав Недев, Силвия Топалова, Мирослава Захариева, Юлияна Текова, Иван Обретенов – сред новите  мраморни градежи по проект на скулптора Иван Русев.

Скулпторката Снежана Симеонова ще представи новата си творба  в Мраморния град, ще бъде подготвен концерт на самодейци от община Струмяни и кулинарна изложба „Вкусотии от Малешево и Пирин”. Ще се обяви началото на  пленер „ Изкуство 2012 – „Малешево От огъня - огън”с участието на Пламен Бонев, Иван Милушев, Огнян Механджийски, Аргир Манасиев и Димитър Петрински. Камерен концерт ще изнесе  етно-дуетът Таня Никлева-Владева и Йордан Владев.

На 19 октомври ще се прожектира филмът „На пробуждане” и ще се завърти първото хоро на площада в Микрево, а сцената ще се изпълни „С песните на Малешевието” и със специалното участие на Георги Гоцев.

На 20 и 21 октомври са двата фестивални дни, като на 20 октомври с празничен водосвет ще бъде открито модернизираното читалище в Микрево по проект на КУЛТНЕТ и изложбата живопис от пленер 2012, а в концертите ще участват най-добрите ансамбли от фестивалните дни и специалните гости Румяна Попова и Наум Петрески/ Р Македония/, Руска Стоименова, Иван Дяков, Радостина Паньова, Трупата на Нешка Робева, Николай Кимчев. На 21 октомври ще бъде и гала-концертът, когато ще има и празнични илюминации.

„Малешево пее и танцува” е фестивал на любовта и приятелството", сподели Емил Илиев, кметът на община Струмяни и председател на организационния комитет. "Основите са здрави и силни, защото са пропити с фолклора - обичан и пазен. Сцената на Микрево е отворена, топла и гостоприемна. И не е важно с какъв приз ще си тръгнеш от поредното издание на фестивала, по-важно е, че си тръгваш зареден с обич, приятелство, красота и магия, която остава за цял живот. Хубаво, че голяма част от участниците участват за пореден път, но и имаме над 23 ансамбли - нови попълнения,  а това е гарант за добре свършена работа през годините и огромна отговорност за организаторите, пред които ни предстои мащабната задача да спечелим още приятелства", каза още кметът.

„Огънят на „От огъня - огън” е стъкмен и дано се превърне в пламъче в душите на хилядите участници и зрители на „Малешево пее и танцува”, призова директорката на фестивала Снежана Стоименова.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

недоумение18:44 - 21.09.2012
Те такова чудо го нема викъде фестивала на Микрево да започва в Илинденци,ами помислете тогава панаира на виното в Илинденци да започва в Микрево
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK