1500 потърсиха помощ в "Пирогов" по Великден, оперираха по спешност 5-годишно дете от Якоруда

Снимка: Infomreja.bg, архив

Близо 1500 потърсиха помощ в „Пирогов” за първите три празнични дни по Великден. От петък до понеделник сутринта през Спешното на университетската болница са преминали не само хора от София, но и от цялата страна.

Наблюдава се увеличение пациенти от провинцията, които са потърсили помощ в спешния институт и се е наложило да бъдат хоспитализирани, отбеляза доц. Стоян Сопотенски – зам.-директор по лечебната дейност и завеждащ Спешното приемно отделение. Спрямо миналата година за същия период броят на тези пациенти е увеличен със 100. 

Увеличен и броят на децата, които са се нуждаели от лекарска помощ и са я получили в спешната болница. Пример са случаите, преминали през детските травматология, неврохирургия и хирургия.

От Клиниката по детска травматология отбелязват 3 случая на деца със сериозни наранявания на горните крайници. Момиченце на 7 години от Перник и момче на 5 години от Якоруда са докарани в „Пирогов” и оперирани по спешност от дежурните екипи, защото са счупили ръцете си по време на  игра.

12-годишно момче пък е имало сериозно открито чсупване на предмишницата след ПТП в нощта на 30 април срещу 1 май. Връщайки се от църква, колата им катастрофирала и то пострадало. То и другите две деца вече са в стабилно състояние.

2 жени с тежък алергичен шок са спасени от пироговските медици. Над 60-годишна пациентка е докарана в шокова зала след като е приела хапче обезболяващо и е получила алергичен шок. Тя е стабилизирана, но се е наложило през празничните дни да бъде в Токсикологията на „Пирогов”. Другата пациентка на около 40 години лежи в Токсикологията, след като е ужилена от насекомо. И нейното състояние вече е стабилизирано. Най-честите случаи, които са имали дежурните токсиколози, са резултат от алергични реакции. 

През спешния хирургичен кабинет са преминали 200 пациенти, през спешния травматологичен - 280, през неврохирургичния - 180. Като цяло празничните и почивните дни са преминали с типична натовареност за „Пирогов”, обобщи доц. Сопотенски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK