1500 еднодневни договора е издала инспекцията по труда в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Едва около 1500 еднодневни трудови даговора е издала инспекцията по труда в Кюстендил от началото на годината - наполовина в сревнение с миналата година, когато са били 3 060. Дневно се издават по около 10 договора, каза директорът на ниспекцията инж. Валентин Златински.

Правят го и по електронен път. Известен бизнесемен в търговията със сушени плодове взел 50, но това е почти прецедент. 

Причините за малкия брой издадени еднодневни трудови договори е слабата, на места в региона почти нулева реколта при овощията, казаха инспектори.

Сега се вадят картофи и се берат някои сортове сливи, но повечето собственици на градини и земеделски производители не ползват трудови договори, чиято цена е малко над 5 лева за ден.

"Само актовете вършат работа, но все още ги щадим нашите земеделски прозиводители", призна един от инспекторите.

Интересен случай са монасите от светата обител "Благовещение" край кюстендилското село Копиловци, които обработват под аренда около 800 декара, имат и богата реколта с картофи около 90 декара.

Наемат на надница десетки работници. Ваденето на картофите ще приключи до 20 дни.

Йеромонах Висарион от манастира обаче не знае дали се ползват еднодневни договори, за кампанията с картофите отговярал друг от монасите, а той постоянно е на полето. От инспекцията ще направят проверка на място. 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK