150 самодейци и Ансамбъл „Пирин“ от Благоевград с участие в XV издание "Пирин пее"

Ансамбъл "Пирин", снимка: Infomreja.bg, архив

150 самодейци и Ансамбъл „Пирин“ от община Благоевград ще вземат участие в XV събор на народното творчество "Пирин пее", който ще се проведе на 4. и 5. август 2018 година на поляните в местността Предел.

Съборът се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание, Цвета Караянчева.

Началото на „Пирин пее“ ще бъде поставено в 9.00 часа на 4. август (събота), когато ще бъдат представени фолклорните състави и изпълнители на събота на четири сцени.

От 20.30 часа започва концерт на фолклорните групи от община Разлог. „Пирин пее“ ще продължи на 5. август (неделя) от 9.00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора.

От 11.00 часа ще се състои тържествен ритуал пред паметника на Илинденско-Преображенското въстание. Заключителният Гала концерт на XV събор на народното творчество „Пирин пее“ ще започне от 12.30 часа на Голяма сцена.

В него участие ще вземат „Ансамбъл „Пирин“ и Фолклорна група „Веселинка“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

От Благоевград участие ще вземат и групи от селата Бело поле, Логодаж, Падеш, Селище, Рилци, както и от кварталите в Благоевград. 

На "Пирин пее" се срещат минало, настояще и бъдеще, за да се съхрани и популяризира народното творчество на Пиринския край. Това е празник, в който по традиция вземат участие хиляди изпълнители от Югозападна България и е повод за родови срещи в красивата местност Предел, разделяща двете планини Пирин и Рила.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk
loading...