Георги Петров отдаде почит пред загиналите български офицери в Босилеград

Снимки: ВМРО - Кюстендил

След драматичен и кръвопролитен уличен бой, падат убити и ранени десетки български и сръбски войници в Западните покрайнини

Водачът  на листата на КП,,БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ" за 10 МИР - Кюстендил, Георги Петров отдаде почит и положи цветя пред паметните плочи на петимата български офицери в Босилеград.

По време на Междусъюзническата война, през 1013г. в центъра на Босилеград се сблъскват сръбският 10-и пехотен полк от Шумадийската дивизия и българският Шести конен полк от Четвърта пехотна дивизия, предвождан от полковник Иларион Танев.

След драматичен и кръвопролитен уличен бой, падат убити и ранени десетки български и сръбски войници и офицери.

Пленени са петима български офицери - командирът на полка полковник Иларион Танев, поручик Станислав Стефанов, поручик Асен Минков, подпоручик Стефан Контев щаб тръбачът вахмистър Христо Владов, и по заповед капитан Арсениевич на 28-и юни, противно на всички известни дотогава международни военни конвенции за отношение към военнопленници, са разстреляни и заровени в местността ,,Воденици" в една градина близо до воденицата на Димитър Треперски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK