56 ден протести: Ранени граждани и полицаи, ново НС, стари искания, ВМРО и ГЕРБ се договориха

Снимки: БГНЕС

До ескалация на напрежението се стигна няколко пъти

След едномесечна ваканция депутатите се завърнаха на работа с нови сили, в новата сграда в бившия Партиен дом, но със старите проблеми.

Хиляди граждани от страната се бяха събрали и първият работен парламентарен ден започна с освирквания и искане оставката на правителството и главния прокурор.

Протестът бе обявен като събитие още преди дни, а не само жители на София, но и хора от други градове се стекоха в „Триъгълника на властта“, където бяха посрещани от плътен полицейски кордон.

До ескалация на напрежението се стигна няколко пъти. В сблъсък влязоха протестиращите и служителите на МВР като и от двете страни има ранени.

От СДВР на извънреден брифинг обявиха, че над 20 полицаи са ранени след като по тях били хвърляни предмети и са били блъскани. Ябълки и яйца полетяха по време на недоволството.

От МВР разпространиха кадри как рано сутринта граждани са взели предпазните средства като щитовете на полицаите и са ги захвърлили на паветата. На видеокадри се вижда още как протестиращ пръска с лютив спрей полицаи, а други протестиращи се опитват да извадят павета. Такива са полетели към органите на реда, направен е и опит за запалване на бали със слама, поставени пред един от кордоните.

Арестуваните са много, почти всички столични районни управления са пълни. Във „Фейсбук“ адвокати предлагаха помощта си на арестанти.

По информация на bTV бизнесменът Пламен Стоянов - Дамбовеца и синът му Димитър са арестувани при сблъсъците пред парламента. Това е съобщил адвокатът им Людмил Рангелов.

По думите му двамата са откарани в 1РУ, като има следи по удари по тях.

Дамбовеца беше арестуван по време на операция "Октопод" през 2010 г., но така и не беше съден.

Той осъди България в Страсбург заради задържането си. Днес полицаи отведоха и съпредседателя на "Зелено движение" Борислав Сандов. 

Поради вълните на ескалация на напрежението, от МВР заявиха, че ще използват физическа сила въпреки многократното призоваване за мирен протест без насилие.

Полицаи и жандармеристи използваха спрей срещу протестиращите, опитващи се да разбият кордона в различни част около Народното събрание.

Стигна се до това, че много от гражданите бяха обгазени и ранени. Множество са сигналите до спешна помощ. Много са хората, които имат болки в очите и тялото заради въздействието на спрея, включително и Мая Манолова. Има и ранени журналисти – сред които екипи на БНТ, Нова телевизия и бТВ.

До 15,15 ч. има 38 обслужени сигнали за ранени протестиращи и служители на МВР, обявиха от „Пирогов“.

Пострадалите са с обгазяване, някои от тях са настанени в болници – 6 души, други – на място. Има и шестима задържани в 3-то, 1-во и 5-то РУ.

Над 50 са сигналите, подадени до 112, за пострадали. Установени са 30 фалшиви сигнала.

Лекарите от „Пирогов“, обясниха, че няма намушкан с нож полицай, както е спекулирано в определи медии.

Ангажирането на 7-10 екипа на СПО, лишава останалите граждани от своевременна спешна помощ, предупреди медикът от „Пирогов“.

„Българската полиция запази мира въпреки част от протестиращите да предизвикат хаос. Търсеше се директен сблъсък с МВР. Действията на полицаите са изцяло законови, дори на моменти пасивни. Полицаите жертваха себе си, за да запазят мира. Днес пред полицаите не бяха изправени граждани, а криминален контингент и ултраси от провинцията“, заявиха от МВР в брифинг следобед.

„35 човека бяха задържани от органите на МВР и отведени в районните управления на СДВР. Много голяма част са от една политическа партия, по отношение на която прокуратурата поиска заличаване (вероятно се визира „Възраждане“ – б.р.). Много от задържаните са с криминалистически регистрации – 30 от 35 имат регистрации за престъпления от цялата палитра на Наказателния кодекс“, каза Георги Хаджиев.

27 полицаи са в болница, а 100 са потърсили медицинска помощ на място, след като са били пръскани с лютив спрей „от страна на лица, които са с противогази“.

„Кой мирен гражданин отива на протест с противогаз, с маска и използва лютив спрей срещу колегите?“, запита началникът на СДВР.

ВЪТРЕ В ПАРЛАМЕНТА

Новият политически сезон започна в новата зала на Народното събрание с речта на президента.

Преди това той се придвижи от Президентството до сградата на НС пеша сред протестиращите.

„Вече няма никакво значение какво е казал Борисов“, каза пред гражданите президентът.

А в речта си той недвусмислено Радев поиска оставката на Кабинета Борисов 3.

Няма друг път за излизане от блокажа освен оставката на Кабинета, каза президентът пред депутатите от БСП, ВОЛЯ и ДПС.

ГЕРБ напуснаха залата демонстративно, а самият премиер не присъства на заседанието.

Едва ли ще се запомни с добро този, който призова за метежи и бунт, прочета в Декларация на партията от трибуната на НС Даниела Дариткова.

Радев пък призова депутатите: Последвайте волята на народа за незабавна оставка на кабинета.

Преди да започнат традиционните речи на партиите след изявлението на президента, от ПП ВОЛЯ заявиха, че партията няма да участва в събирането на подписите за нова конституция и ВНС. Това съобщи депутатът от партията Кръстина Таскова. От партията на Марешки казаха още: Готови сме да работим с всички, които споделят нашите ценности.

БСП бяха категорични: Няма да приемем мандат за съставяне на правителство в рамките на това НС.

От ДПС поискаха оставката на президента и правителството, настояват за експертен кабинет.

От рано сутринта пък стана ясно още, че от ГЕРБ водят преговори с ВМРО и НФСБ с надеждата да получат тяхната подкрепа за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията.

Решение от коалиционните партньори на ГЕРБ се очаква до края на деня.

И то бе оповестено в 16 ч. от Даниела Дариткова. Тя обяви, че са приети точки по предложение на ВМРО и НФСБ, както и част от ВОЛЯ в проекта за нова Конституция.

„Удовлетворен съм от финала на дебата. Проектът в началото бе несъвършен, а сега проектът е общ и не отговаря на първоначалния вариант. Тръгваме заедно за ВНС, което дължим на българите за да получат промяна, която очакват“, добави Искрен Веселинов от ВМРО.

Следващите два месеца ще организираме дискусии за да търсим съгласие за събиране на 120 подписа за внасяне на проекта за свикване на ВНС, каза Дариткова. Тя каза, че това не е ход за печелене на време, а търсене на съгласие за нов обществен договор. Ние имаме доверието на нашите избиратели, които са гласували присъствието ни в парламента, каза Дариткова.

Паралелно с протестите в България редица български общности зад граница организират акции в подкрепа на недоволството у нас.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK