150 декара борова гора и 1000 декара треви и храсти изгоряха при пожар в Сатовчанско

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Повече от 5 часа противопожарни групи от Сатовча и Кочан, жители от околни села и бригади от секачи на частни фирми гасиха днес голям пожар, лумнал най-вероятно от вила край сатовчанското село Жижево. 

Най-големи щети огнената стихия е нанесла в местностите "Усоето" и "Блатото", намиращи се между селата Кочан и Жижево. Пожарът е унищожил около 1 000 декара сухи треви и храсти, както и 150 декара 30-годишна борова гора, собственост на ДЛС "Дикчан". 

Заради трудно достъпния планински терен гасенето се осъществи чрез просеки, с вода и специализирана техника, съобщиха участници в гасенето на пожара. Частната вила, откъдето има съмнение, че е тръгнал пожарът, също е с нанесени материални щети за хиляди левове.

Слънчевото време и наближаването на пролетта и новия сезон карат земеделските стопани масово да предприемат разчистване на терени и палене на сухи треви и храсти, което засилва опасността от пожари в планинските райони.

От ДЛС "Дикчан" и противопожарната служба в Гоце Делчев предупреждават местните жители да не оставят без надзор запалени огньове по време на пролетни почиствания и пикници, за да се избегнат пожари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK